Babeczki dyniowo-pomarańczowe z bitą śmietaną

with Brak komentarzy

W kuchni, jak w życiu, trzeba czasami iść na łatwiznę… Podczas przygotowywania Babki dyniowo-pomarańczowej  przy okazji zrobiłam kilka babeczek.

Wiem, że babka i babeczka z tego samego ciasta to generalnie to samo, ale, jak to w życiu – wielkość ma znaczenie 🙂 

A małe jest piękne 🙂

Babeczki oprócz smaku, który jest fantastyczny, mają również odpowiedni wygląd, dostojny, jesienny, pociągający…

Są pyszne, co tu dużo mówić…

Bardzo smakowały mojej Ani i gościom, którzy wpadki w niedzielę na kawę…

 

Babeczki dyniowo-pomarańczowe z bitą śmietaną

 

 

 

ciasto z tego  przepisu – przepis na około 16 babeczek

 

bita śmietana:

400 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru waniliowego

słodkie kakao do posypania po wierzchu

 

 

Ciasto na babeczki rozkładamy równomiernie między foremkę do muffinów wyłożoną papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy.

Śmietanę dobrze schładzamy, ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.

Szprycę napełniamy  bitą śmietaną, wyciskamy odpowiednią ilość na babeczki, posypujemy słodkim kakao i podajemy.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from