Babeczki śniadaniowe z jajecznicą i wędzonym pstrągiem

with Brak komentarzy

Eleganckie śniadanie, ciekawa przekąska, bardzo smaczny duet, a może tercet…

Kruche ciasto o lekko ziołowym smaku i aromacie, do tego kremowa jajecznica i wędzony łosoś…

Takie proste, a takie inne…

Takie małe coś, a poprawia humor od samego rana…

A Smakowita Pajda, której użyłam zarówno do przygotowania babeczek, jak i jajecznicy, zaskoczyła mnie tym, jak łatwo przy jej pomocy przygotować smaczne i efektownie wyglądające danie, doprawione smakiem…

 

Babeczki śniadaniowe z jajecznicą i wędzonym pstrągiem

 

 

 

 

babeczki:

200 g mąki pszennej

75 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami

2 żółtka

szczypta soli

 

wypełnienie:

4 jaja

1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem

2 łyżki śmietany 30%

100 g filetu z wędzonego pstrąga

sól

pieprz biały

świeży tymianek do ozdoby

 

Wszystkie składniki na babeczki wkładamy do robota kuchennego i siekamy do momentu, aż ciasto zacznie przypominać mokry piasek, wyjmujemy na blat i szybko zagniatamy całość w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Ciastem wylepiamy cienko foremki do babeczek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut, aż się zarumienią.

Wyjmujemy z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z foremek i studzimy.

 

Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny. Jaja mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż całość się zetnie, uważając, aby jajecznicy nie wysuszyć.

Pstrąga dzielimy na kawałki.

W babeczkach umieszczamy jajecznicę wraz z kawałkami pstrąga, dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from