Babeczki z czerwoną porzeczką i płatkami owsianymi

with Brak komentarzy

Zdrowe, bo z płatkami owsianymi i bez żółtek, czyli Ci, którzy mają unikać cholesterolu, nie dostaną dodatkowej jego porcji…

Dodatkowo zamiast masła jest olej rzepakowy… Jeśli dorzucimy garść orzeźwiającej czerwonej porzeczki, to otrzymamy bardzo smaczne i zdrowe „słodycze”…

 

Babeczki z czerwoną porzeczką i płatkami owsianymi

 

 

 przepis na 14 sztuk

składniki suche:

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 szklanki brązowego cukru

50 g płatków owsianych (normalnych lub błyskawicznych)

składniki mokre:

1 szklanka maślanki

2 białka

2 dojrzałe banany

75 ml oleju rzepakowego

dodatkowo:

1 łyżka płatków owsianych

3/4 szklanki czerwonej porzeczki

 

Składniki suche mieszamy w misce. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki mokre oraz czerwoną porzeczkę.

W misce mieszamy składniki suche z mokrymi tylko do połącznia się składników, nie za długo, bo babeczki będą twarde.

Przekładamy do papilotek, posypujemy płatkami owsianymi, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 20 minut.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...