Babeczki z marmoladą z jabłek i kruszonką

with Brak komentarzy

Mięciutkie, pachnące cynamonem i kardamonem, z chrupiącą kruszonką na wierzchu i marmoladą z jabłek w środku. Fantastyczne, po prostu. Bardzo nam smakowały. 

Jest jedno „ale”:  moje dzieci chciały, żeby zjadała „to mokre” ze środka, reszta (ta sucha) była pyszna… Jeśli jednak macie dzieci, które jadają dżemy i marmolady, te babeczki na pewno przypadną im do gustu.

Inspiracja stąd, zajrzyjcie tam, bo oprócz fajnych przepisów, znajdziecie tam również piękne zdjęcia…

 

Babeczki z marmoladą z jabłek i kruszonką

 

 

przepis na 10 sztuk

babeczki:

składniki suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 łyżki cukru

składniki mokre:

  • 100 ml jogurtu naturalnego + 1 łyżka
  • 60 ml oleju
  • 1 jajo

dodatkowo:

  • 10 łyżeczek marmolady z jabłek

kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 30 g masła

 

Babeczki:

W jednej misce mieszamy dokładnie składniki suche. Polecam to zrobić, bo mokre z suchymi miesza się „byle jak” i „byle szybciej” i wówczas przyprawy nie zostaną równomiernie rozmieszane. W drugiej misce mieszamy składniki mokre.  Do suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy wszystko widelcem tylko na tyle, aby wszystko się połączyło, ale grudki mają zostać. Jak wymieszamy za dokładnie, to ciasto będzie twarde.

Kruszonka:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozkruszamy palcami, jak ciasto kruche, do momentu, aż powstaną grudki.

 

Blaszkę do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do około 1/3 wysokości, na to kładziemy 1 łyżeczkę marmolady z jabłek.

Po uzupełnieniu w ten sposób 10 papilotek, powinno nam zostać około 1/5 całej ilości ciasta. Do tej resztki dodajemy 1 łyżkę jogurtu, aby je nieco rozrzedzić, mieszamy i rozkładamy na babeczkach, przykrywając nim marmoladę z jabłek.

Wierzch posypujemy kruszonką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 20 minut.

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from