Babka czekoladowo pomarańczowa

with Brak komentarzy

Ostatnim rzutem na taśmę, dla tych, którzy jeszcze przeszukują przestworza netu w poszukiwaniu idealnej babki wielkanocnej, proponuję…

najlepszą babeczkę piaskową, mięciutką, wcale nie suchą, o smaku czekolady i aromacie pomarańczy…

A wszystkim życzę Radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy…

 


12 porcji/ 70 minut

 

200 g masła

1 i 1/4 szklanki cukru

4 jajka

1  szklanka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki gorzkiego kakao

1 budyń do ciasto i kremów Winiary czekoladowy

1 budyń do ciasto i kremów Winiary waniliowy

4 łyżki mąki pszennej

6 łyżek soku z pomarańczy

otarta skórka z jednej pomarańczy

Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.

Średniej wielkości formę na babkę   wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut. Dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując około 3 minuty.

Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać na wolnych obrotach miksera.

Wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec około  40 minut (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy).

Wyjąć i studzić przez około 10 minut w formie, a następnie wyłożyć  do góry dnem i polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego 🙂

‚Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl’

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Leave a Reply