Babka dyniowo-pomarańczowa

with Brak komentarzy

Jesienna babka przygotowana muffinowym sposobem, czyli zmieszane składniki suche, potem mokre, potem wszystko razem  i upieczone… Pyszna, wilgotna od dyni, aromatyczna od pomarańczy. Z tego samego przepisu robiłam również babeczki z bitą śmietaną.

Babka przypadłą do gustu Julce, bo była bez dodatków, babeczki Ani, bo były z bitą śmietaną, a M. chwalił i jedno, i drugie… 

Takie szybkie ciasto, pieczone w niedzielę rano… naprawdę małym nakładem pracy i z dużą

przyjemnością 🙂


Babka dyniowo-pomarańczowa


 

 

125 g masła

3 średnie jaja

140 g cukru

140 g puree z dyni *

1 ugotowana pomarańcza

 

180 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki chlebowej (typ 750)**

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło roztapiamy, dodajemy puree z dyni oraz ugotowaną, zblendowaną pomarańczę, jajka i całość dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy składniki suche, mieszamy wszystko łyżką tylko do połączenia się składników, mogą być grudki, w niedzielę nie należy się za bardzo wysilać 🙂

Masę przekładamy do formy o średnicy 20 cm (lub małej keksówki), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 55-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.

Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jest rewelacyjne jeszcze ciepłe i równie smaczne kolejnego dnia.

 

 

Smacznego 🙂

 

* do puree dyniowego użyłam dyni hokkaido, którą upiekłam zawiniętą w folię aluminiową w piekarniku. Zawsze piekę więcej, to co zostanie zużywam np. do sałatek…

** można dać tylko mąkę tortową, dałam chlebową, bo akurat tortowa mi się skończyła i brakowało chętnych na szybkie wyjście do sklepu 🙂

 

 Inspiracja 


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from