Babka marchewkowo-kokosowa

with Brak komentarzy

Świeżutka, z jeszcze lepką polewą czekoladową, zrobiona wczoraj na prośbę dzieci, częściowo zjedzona…

Pyszna propozycja na świąteczny słodki stół.

Tradycyjne ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych, podane w formie babki.

Polecam, to pewniak na świąteczny stół.


10 porcji/60 minut

 

4 jaja

1,5 szklanki brązowego cukru

1,25 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do piecznia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka przyprawy do piernika

2 szklanki startej na tarce marchewki

1/2 szklanki wiórków kokosowych

polewa:

100 g mlecznej czekolady

100 ml śmietanki 30%

Jaja ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dolewamy powoli olej i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, miksujemy krótko, dodajemy marchew i wiórki kokosowe i mieszamy ciasto łyżką.

Dużą formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 60-70 minut. Warto obserwować wierzch babki, jeśli się za szybko rumieni, należy położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy jest upieczone – patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

Ciasto studzimy na kratce.

Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową (czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką).

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

Leave a Reply