Babka piaskowa kardamonowo-cytrynowa

with Brak komentarzy

Babka piaskowa kardamonowo-cytrynowa to ciasto, które w ostatnich dwóch tygodniach piekłam 3 razy w wersji takiej, jak przedstawiam poniżej i raz w wersji czekoladowo-pomarańczowej.

Moje dzieci zdecydowanie przepadają za ciastami bez kremów.

Wszelkiego rodzaju ciasta marchewkowe, serniki, babki to jest coś, co wprawia ich w zachwyt.

Poziom zachwytu jest oczywiście wartością tak niestabilną, jak poziom zadowolenia żony z męża, nie mniej jednak występuje 🙂

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Mąka ziemniaczana zapewnia mu odpowiednią piaskowość, a dodatki fantastyczny smak i aromat.

Zdecydowanie dodajcie kardamon. I to nie taki mielony, z paczki.

Sięgnijcie po nasiona kardamonu i sami je rozgniećcie w moździerzu. To jest dopiero prawdziwy aromat tej przyprawy.

Kardamon świetnie pasuje do cytryny. Wzajemnie podbijają swój smak, więc zdecydowanie zróbcie ciasto dokładnie tak, jak napisałam poniżej.

Babka piaskowa kardamonowo-cytrynowa to ciasto na Wielkanoc i na zwykłe popołudniowe spotkania przy herbatce…

Jeśli jednak wolicie babki mniej piaskowe (nie suche!, o nie, ona nie jest sucha), to wypróbujcie przepis na mokrą babkę, który znajdziecie tutaj.

 

 

babka piaskowa kardamonowa
babka piaskowa kardamonowa

3 jaja

150 g cukru

150 g roztopionej margaryny

200 g mąki ziemniaczanej

100 g maki pszennej

sok z 1/2 cytryny

skórka otarta z 1/2 cytryny

6 ziaren kardamonu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Jaja ucieramy z cukrem do białości, wlewamy roztopioną margarynę, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz utarty na proszek kardamon, mieszamy ponownie.

Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sitko do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką.

Blaszkę o wymairach 10×20 cm wykłądamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.

Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy z blaszki, studzimy.

Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

babka piaskowa kardamonowa
babka piaskowa kardamonowa
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from