Biała kiełbasa pieczona w cydrze

with Brak komentarzy

Biała kiełbasa podawana na różne sposoby, to wielkanocna tradycja.

Biała kiełbasa pieczona w cydrze to mój sposób na tegoroczne święta wielkanocne.

Biała kiełbasa gości na naszym codziennym stole, podawana z żurkiem, który gotuję dość często, bo jest to jedna z naszych ulubionych zup, którą jadamy wszyscy, oprócz Jaśka.

Białą kiełbasę daję też do zupy, którą kiedyś gotował dziewczynom Olek, jak odwiedzały naszą opiekunkę w jej domu. Wywar warzywny i do tego biała kiełbasa… Pychotka… i prostota…

U teściów białą kiełbasę podaje się pieczoną z cebulą, u moich rodziców, białą parzoną, bez dodatków, prosto z wody, a ja ostatnio zaszalałam i podałam białą kiełbasę pieczoną z jabłkami, zatopioną w cydrze.

Nie przejmujcie też tym, że cydr to alkohol. Podczas pieczenia w piekarniku alkohol wyparuje, a smak cydru pozostanie.

 

 

biała kiełbasa pieczona w cydrze
biała kiełbasa pieczona w cydrze

 

6 porcji/40 minut

1 kg białej surowej kiełbasy

2 duże cebule

3/4 szkalnki cydru

2 małe jabłka

1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

1 łyżka oleju rzepakowego

 

 

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni na złoto na łyżce oleju.

Jabłka kroimy na pół, usuwamy środek i kroimy w plasterki.

Podsmażoną cebulę przekładamy do naczynia do zapiekania. Układamy na niej białą kiełbasę, pomiędzy nią wkładamy plasterki jabłek, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i zalewamy cydrem.

Całość przykrywamy  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, piekarnik ustawiamy na funkcję termoobiegu i podpiekamy kiełbaskę jeszcze 10 minut – do czasu, aż się ładnie zrumieni. Czas pieczenia z termoobiegiem może być różny, w zalezności od rodzaju piekarnika.

Jeśli nie posiadamy tej fukcji, to możemy ustawić grzanie górnej grzałki tylko i przestawić naczynie z kiełbasą wyżej.

Tak zapieczoną kiełbasę podajemy z chlebem na zakwasie, z dodatkiem musztardy lub chrzanu.

 

biała kiełbasa pieczona w cydrze
biała kiełbasa pieczona w cydrze

 

 

biała kiełbasa pieczona w cydrze
biała kiełbasa pieczona w cydrze; Espumisan Max to wyrób medyczny CE

 

 

biała kiełbasa pieczona w cydrze
biała kiełbasa pieczona w cydrze

 

Smacznego 🙂

 

 

A dla tych, którzy mają ochotę na to danie, ale się obawiają, polecam Espumisan 🙂


Przy świątecznym stole

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...