Biała pizza z kurkami

with Brak komentarzy

Biorąc pod uwagę fakt, że sezon kurkowy w pełni, warto przejść się do lasu na łowy… Nawet osoba, która nie jest ekspertem od zbierania grzybów, wypatrzy w ściółce pomarańczowy kolor… I mimo, że robaki ich nie jadają (właściwie nie wiem dlaczego), to są to jedne z naszych ulubionych  grzybów, zawsze jędrne, aromatyczne i najlepsze do jajecznicy…

Dzisiaj na pizzy. Ciasto standardowe, moje ulubione, bezproblemowe mimo tego, że należy je wyrobić.

Zamiast sosu pomidorowego, serek Almette z chrzanem.

Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje.


Biała pizza z kurkami


 

 

 

 

 ciasto:
250 ml mleka
7 g suszonych drożdży
1 płaska łyżka cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2,5 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
150 g serka Almette z chrzanem
200 g kurek
gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
oliwa z oliwek

 

Mleko podgrzewamy lekko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy około 5 minut, dokładnie ugniatając. Smarujemy je oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 30 st.C na 30 minut.
Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto z miski, dzielimy na 4 porcje i formujemy okrągłe placuszki, które układamy na posmarowanej olejem blaszce i rozciągamy lekko dłońmi do uzyskania pożądanej grubości ciasta.
Placki smarujemy delikatnie serkiem Almette, układamy na nim kurki (jeśli mamy większe okazy, to rwiemy na mniejsze kawałki), posypujemy listkami tymianku i rozmarynu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na około 15 minut.
Po wyjęciu z pieca polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy dodatkowo świeżymi ziołami.

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from