Bardzo prosty w wykonaniu, choć wygląd może sugeruje coś innego.
Elegancki, na pewno będzie ozdobą większych uroczystości.
Potrzebujemy jedynie cierpliwości i uwagi, a w rezultacie otrzymamy pyszne i piękne ciasto.
Storczyki to jadalne kwiaty, więc bez obawy możecie ich użyć. Galaretkę przezroczystą o smaku winogronowym proponuje nam Winiary, z czego bardzo chętnie skorzystałam. Stanowi ona wspaniałe niewidzialne tło dla tych wszystkich cudów, które chcemy w niej umieścić.
Możecie szaleć zarówno z kwiatami, jak i z owocami, co tam komu w duszy gra 🙂
12 porcji/20 minut+czas oczekiwania
warstwa serowa:
300 g mielonego twarogu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
200 g śmietanki 30%
1/2 szklanki wrzątku
2 łyżki żelatyny spożywczej
warstwa z galaretką:
2 galaretki winogronowe przezroczyste Winiary
5 białych kwiatów storczyka
Potrzebujemy formy do babki o średnicy 30 cm.
Galaretki winogronowe Winiary rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy.
Przygotowujemy warstwę serową:
Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 3 łyżek wody), a kiedy napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie, wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i przelewamy do formy na babkę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta, czyli na około 2 godziny.
Kiedy sernik stężeje, wyjmujemy formę z lodówki i na 2 sekundy zanurzamy we wrzątku. Następnie przykrywamy dużym talerzem i obracając formę do góry dnem (talerz na dole) wyjmujemy sernik z foremki.
Foremkę myjemy.
Wlewamy do niej galaretkę i wkładamy kwiaty storczyka.
Na tak przygotowaną galaretkę wkładamy warstwę serową. Robimy to ostrożnie. Warstwa serowa będzie pływała w galaretce.
Całość wstawiamy ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Aby wyjąć ciasto z foremki postępujemy tak, jak w przypadku warstwy serowej – zanurzamy foremkę na 2 sekundy we wrzątku i odwracając do góry dnem, wyjmujemy nasz sernik na talerz.
Smacznego 🙂