Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka

with Brak komentarzy

Bardzo prosty w wykonaniu, choć wygląd może sugeruje coś innego.

Elegancki, na pewno będzie ozdobą większych uroczystości.

Potrzebujemy jedynie cierpliwości i uwagi, a w rezultacie otrzymamy pyszne i piękne ciasto.

Storczyki to jadalne kwiaty, więc bez obawy możecie ich użyć. Galaretkę przezroczystą o smaku winogronowym proponuje nam Winiary, z czego bardzo chętnie skorzystałam. Stanowi ona wspaniałe niewidzialne tło dla tych wszystkich cudów, które chcemy w niej umieścić.

Możecie szaleć zarówno z kwiatami, jak i z owocami, co tam komu w duszy gra 🙂

biały sernik z galaretką i kwiatami storczyka
biały sernik z galaretką i kwiatami storczyka

12 porcji/20 minut+czas oczekiwania

warstwa serowa:

300 g mielonego twarogu

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

200 g śmietanki 30%

1/2 szklanki wrzątku

2 łyżki żelatyny spożywczej

warstwa z galaretką:

2 galaretki winogronowe przezroczyste Winiary

5 białych kwiatów storczyka

Potrzebujemy formy do babki o średnicy 30 cm.

Galaretki winogronowe Winiary rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy.

Przygotowujemy warstwę serową:

Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 3 łyżek wody), a kiedy napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie, wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i przelewamy do formy na babkę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta, czyli na około 2 godziny.

Kiedy sernik stężeje, wyjmujemy formę z lodówki i na 2 sekundy zanurzamy we wrzątku. Następnie przykrywamy dużym talerzem i obracając formę do góry dnem (talerz na dole) wyjmujemy sernik z foremki.

Foremkę myjemy.

Wlewamy do niej galaretkę i wkładamy kwiaty storczyka.

Na tak przygotowaną galaretkę wkładamy warstwę serową. Robimy to ostrożnie. Warstwa serowa będzie pływała w galaretce.

Całość wstawiamy ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia.

Aby wyjąć ciasto z foremki postępujemy tak, jak w przypadku warstwy serowej – zanurzamy foremkę na 2 sekundy we wrzątku i odwracając do góry dnem, wyjmujemy nasz sernik na talerz.

biały sernik z galaretką i kwiatami storczyka
biały sernik z galaretką i kwiatami storczyka

biały sernik z galaretką i kwiatami storczyka
biały sernik z galaretką i kwiatami storczyka

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

Leave a Reply