Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami z galaretką oraz kwiatami czarnego bzu

with Brak komentarzy

Klasyk w sezonie truskawkowym. Ulubione ciasto dzieci i dorosłych… 

Biszkopt, bita śmietana, do tego truskawki, galaretka i … kwiaty czarnego bzu – taka moja fanaberia 🙂 

A, że galaretka była przezroczysta, to kwiatki jak najbardziej pasowały i co najważniejsze, były widoczne. 

Tak, te kwiaty są jadalne 🙂 

Niezawodny przepis na biszkopt, klasyk w okresie truskawkowym.

Polecam…

 


Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

12 porcji/60 minut + czas chłodzenia

 

 

 

 

 

 

 

 

biszkopt

6 jaj

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

1 szklanka mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

krem:

 

800 g śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

 

dodatkowo:

700 g truskawek

2 galaretki winogronowe przezroczyste

kwiaty czarnego bzu

 

 

Galaretka:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

 

Biszkopt:

Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarach około 20×30 wykładamy papierem do pieczenia – tylko dno. Boków nie smarujemy.

Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony – patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu)  i studzimy w formie.

Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.

 

Krem:

Żelatynę zalewamy 3 łyżka mi zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy.

Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków. 

Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

 


 

Smacznego 🙂 

 


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from