Biszkopt z jabłkami

with Brak komentarzy

Lubię przygotowywać ciasta bogate w składniki, przekładane, skomplikowane i takie, które robią efekt WOW…

Ale kocham ciasta, jak biszkopt z jabłkami, które można zrobić w 40 minut… babeczki, muffinki, biszkopty…

Takie, które przygotujemy w momencie, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego.

Dzisiaj moja propozycja na bardzo szybki biszkopt z jabłkami… Szybciej sie chyba nie da…

Bardzo prosty przepis, bardzo łatwy, smaczny… Polecam!

biszkopt z jabłkami
biszkopt z jabłkami

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

2-3 jabłka obrane i pokrojone w miejsze cząstki

Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu, aż sie rozpuści.

Dodajemy spienione żółtka i mieszamy.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką.

Ciasto przelwamy na blaszkę o wymiarach około 20×30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i układamy kawałki jabłek.

Pieczemy w pikarniku nagrzanym do 170 st.C około 35-40 minut.

Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy…

Gwarantuję, że ciasto zostanie zjedzone, zanim porządnie wystygnie…

 

Smacznego 🙂

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from