Budyń jaglany z jeżynami i pistacjami

with Brak komentarzy

Kasze jaglaną jadamy podaną na różne sposoby. Najczęściej jest ona ugotowana, a później zmiksowana na gładko z bananem i innymi owocami – taka (link ) najbardziej smakuje Jaśkowi i mnie. Jasiek zajada się nią prawie codziennie, a rośnie chłop, jak na drożdżach…

Ja lubię jaglankę z mango, jak tutaj lub jaglankę z dżemem, jak tutaj. Zajadaliśmy się już też budyniem jaglanym w wersji czekoladowej (link ) oraz jaglanką w wersji creme brulee (link ). Regularnie jadamy też sałatki, w których kasza jaglana jest stałym gościem (sałatka letnia z arbuzem, sałatka z wędzonym pstrągiem), a nawet w kawie przemyciłam kaszę jaglaną (link).

Kasza jaglana odkwasza nasz organizm, wspaniale wpływa na włosy i paznokcie i jest obecnie bardzo trendy, więc przekonajcie się do niej, bo warto.

Odkąd kasza jaglana weszła na stałe do mojego repertuaru żywieniowego, razem z herbatą z pokrzywy, za każdym razem, kiedy oddaję krew, pielęgniarki kiwają z zachwytem głową nad moim poziomem hemoglobiny 🙂 

Spróbujcie, bo warto…


Budyń jaglany z jeżynami i pistacjami

4 porcje/25 minut

 

 

 

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki mleka (krowie, kokosowe lub inne roślinne)

6 suszonych daktyli

1 laska wanilii (ziarenka posłużyły mi do zrobienia cukru waniliowego, tutaj użyłam samej laski – wystarczyła)

szczypta soli

szczypta kurkumy

łyżeczka oleju rzepakowego

do podania:

jeżyny (miałam mrożone)

pistacje (lub inne orzechy)

 

Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy na sucho, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach. Należy uważać, aby się nie przypaliła. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy: szczyptę soli, kurkumę, laskę wanilii i suszone daktyle, i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy olej rzepakowy (a niech się witaminy wszystkie dobrze wchłaniają) i miksujemy blenderem na gładki budyń-krem. Podajemy z jeżynami i posiekanymi pistacjami.

 

Pierwsze zdjęcie (na górze) robione było w momencie, kiedy jeżyny puściły sok, zdjęcie na dole zrobione było bezpośrednio po przygotowaniu dania.

 

 

 

Smacznego 🙂 


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from