Bułeczki z patelni z płatkami Corn Flakes czekolada i miód

with Brak komentarzy

Proziaki, sodziaki, placki z blachy…

Bułeczki na sodzie, które robiła w dzieciństwie moja babcia, pieczone na blasze, na piecu, który zajmował dużą część jej małej kuchni „na górze”, gdzie mieszkała. Najlepsze jeszcze cieplutkie z zimnym masłem, które po spotkaniu z ciepłą bułeczką-plackiem zaczyna się wspaniale roztapiać… 

Przepis przywieziony przez babcię z Rzeszowszczyzny, skąd pochodziła. 

Bardzo interesująca alternatywa dla śniadaniowych bułek. U mnie z dodatkiem płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes kakao i miód, które nadały bułeczkom innego smaku niż zwykle.

Smakowały wszystkim dzieciom, bez wyjątku.

 

Bułeczki z patelni z płatkami Corn Flakes czekolada i miód

4 porcje/30 minut

 

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki zsiadłego mleka

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes kakao i miód

dodatkowo:

zimne masło

ulubiony dżem

miód

krem czekoladowy

kakao

 

Sodę rozpuszczamy w odrobinie wody, wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozpuszczoną sodę i zagniatamy tak, jak na makaron. W miarę potrzeby podsypujemy odrobiną mąki, ale nie za dużo, żeby bułeczki nie były twarde.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.

Następnie wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką krążki i pieczemy na suchej patelni, na małym ogniu, kilka minut z każdej strony.

Bułeczki powinny urosnąć i zrumienić się z obu stron.

Po upieczeniu zdejmujemy z patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂


 #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella


Odkryj autentyczny smak natury

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from