Chlebek bananowy z palonym masłem i świeżymi orzechami włoskimi

with Brak komentarzy

Bardzo prosty sposób na zagospodarowanie bananów, które sczerniały i raczej nie ma na nie chętnych. Takie właśnie są najlepsze, jako dodatek do ciasta… miękkie i bardzo, ale to bardzo słodkie.

W połączeniu z palonym masłem, które nadaje ciastu ciekawy aromat i świeżymi orzechami włoskimi, tworzą bardzo smaczną całość.

 


Chlebek bananowy z palonym masłem i świeżymi orzechami włoskimi

 

 

125 g masła

120 g cukru pudru

4 bardzo dojrzałe banany

200 g jogurtu greckiego

2 jaja

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej

100 g młodych orzechów włoskich ze skórką, posiekanych

 

Masło rozpuszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wytrącać się brązowy osad, studzimy. Dodajemy cukier puder, jaja, jogurt i rozgniecione widelcem banany oraz orzechy włoskie, wszystko dokładnie mieszamy.

Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników. 

Przekładamy do blaszki o wymiarach 10X30 wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy.

Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...