Chłodnik ze zsiadłego mleka

with Brak komentarzy

Nieco inna wersja od tej, które są powszechnie znane. Zsiadłe mleko gotujemy aż wytrąci się twarożek i studzimy. Mama robiła taki „barszczyk”, kiedy byłam dzieckiem…

Moja wersja zakłada wykorzystanie wiosennych składników tak, aby było zdrowo i kolorowo. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto czasami nieco się powyginać w  kuchni i znaleźć takie przepisy, które przypadną do gustu wszystkim domownikom…

 

 

Chłodnik ze zsiadłego mleka 


 

 

 

400 g zsiadłego mleka

1 szklanka kefiru

3 rzodkiewki

1/4 zielonego ogórka

koperek

4-5 łodyg szparagów

2-3 orzechy włoskie

kwiaty bzu

sól

pieprz czarny

 

Mleko zsiadłe wlewamy do garnka, gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, odstawiamy i studzimy. Z mleka wytrąci się twarożek.

Do garnka dolewamy kefir. Szparagi obgotowujemy krótko, aby były jędrne, kroimy w kawałki. Rzodkiewki kroimy na pół, a następnie w plasterki. 

Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy włoskie kruszymy.

Warzywa dodajemy do mleka wymieszanego z kefirem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym, rozlewamy do miseczek, posypujemy orzechami włoskimi i ozdabiamy kwiatami bzu…

Podajemy mocno schłodzone…

 

 

 

Smacznego 🙂

 

akceptacja_durszlak_200_x_200_4.jpg (200×200)

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from