Ciasteczka jak digestive

with Brak komentarzy

 

A gdyby tak w domu zrobić coś, co zazwyczaj się kupuje? 

Plusem domowych wypieków i gotowania jest to, że mamy taniej i zdrowiej niż ze sklepu, pomijam kwestię relaksu w kuchni, bo tak, jak ja nie oglądam sportu, bo mnie nic w tym nie bawi, tak nie wszyscy muszą się relaksować w kuchni…

Ale nawet Ci, którzy do kuchni zaglądają z „musu”, na pewno będą zadowoleni, kiedy po trudach i znojach kuchennych zmagań, zasiądą z kawą przy takim ciasteczku…

 

 

Ciasteczka jak digestive

 



 

 

1,5 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru trzcinowego

100 g masła

1/3 łyżeczki soli

4-5 łyżek mleka

polewa:

ok. 100 g mlecznej czekolady

4 łyżki śmietanki 30%

 

Wszystkie składniki na ciasta wkładamy do robota kuchennego (malaksera) i miksujemy do momentu, aż uzyskamy okruchy, dodajemy po 1 łyżce mleka i w momencie, kiedy ciasto zacznie zacznie przypominać mokry piasek (będzie zbijało się w grudki/kruszonkę) kończymy miksowanie.

Wyjmujemy z ciasto z misy robota, zagniatamy szybko, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po stwardnieniu łatwiej nam będzie pokroić ciastka.

Kroimy na grubość 0,4 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut.

Studzimy na kratce, wystudzone polewamy polewą.

Polewa:

Czekoladę roztapiamy w kapieli wodnej, mieszamy ze śmietanką i jak zgęstnieje, smarujemy nią ciasteczka.

 

Ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Ja trzymałam je w lodówce, czekolada wówczas tak przyjemnie chrupie.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Inspiracja

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from