Ciasteczka owsiane

with Brak komentarzy

Do przygotowania potrzebujemy jedynie łyżki, miski oraz 35 minut wolnego czasu…

Zdrowe i smaczne, w sam raz na drugie śniadanie do pracy. Nieco się kruszą,  ale zjadanie tych okruszków to cała przyjemność…

Bez cukru, bez mąki, bez jaj… samo zdrowie.

 

Ciasteczka owsiane

 

 

 

  • 250 g płatków owsianych
  • 50 g ziaren lnu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wrzącej wody
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 0,25 łyżeczki soli

 

 

Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy wrzątek, olej i miód, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Następnie łyżką nakładamy porcje na blaszkę wyłożoną piaperem do pieczenia. Masa nie jest zwarta, więc trzeba z uwagą formować ciasteczka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.

Zaraz po upieczeniu są chrupiące, ale jak poleżą 1 dzień, zmiękną nieco. Jeśli chcemy je przetrzymać, należy to zrobić w zamkniętym pojemniku, gdzie nie wchłoną wilgoci.

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from