Do przygotowania potrzebujemy jedynie łyżki, miski oraz 35 minut wolnego czasu…
Zdrowe i smaczne, w sam raz na drugie śniadanie do pracy. Nieco się kruszą, ale zjadanie tych okruszków to cała przyjemność…
Bez cukru, bez mąki, bez jaj… samo zdrowie.
Ciasteczka owsiane
-
250 g płatków owsianych
-
50 g ziaren lnu
-
50 g ziaren słonecznika
-
50 g suszonej żurawiny
-
2 łyżki miodu
-
100 ml wrzącej wody
-
60 ml oleju rzepakowego
-
0,25 łyżeczki soli
Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy wrzątek, olej i miód, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Następnie łyżką nakładamy porcje na blaszkę wyłożoną piaperem do pieczenia. Masa nie jest zwarta, więc trzeba z uwagą formować ciasteczka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.
Zaraz po upieczeniu są chrupiące, ale jak poleżą 1 dzień, zmiękną nieco. Jeśli chcemy je przetrzymać, należy to zrobić w zamkniętym pojemniku, gdzie nie wchłoną wilgoci.
Smacznego 🙂