Ciasto cytrynowe z jagodami

with Brak komentarzy

Miało być dzisiaj coś zupełnie innego, ale po wczorajszym upieczeniu i posmakowaniu tego ciasta, nie mogę się powstrzymać przed przedstawieniem go szerszej publiczności.

W sumie to nie jest to odkrycie Ameryki, zwykłe, ucierane ciasto z odrobiną cytryny, nasączone słodko-kwaśnym syropem i okraszone jagodami… ALe jest tak pyszne w swojej prostocie, że wkrótce popełnię je ponownie, zwłaszcza, że mam jagody w lodówce…

Zamiast masła – olej rzepakowy, zamiast śmietany – jogurt…

 

Ciasto cytrynowe z jagodami

 

 

3 jaja

3/4 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju rzepakowego

250 g mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego

sok z 1/2 cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

1 szklanka z jagód

 

syrop

1/2 szklanki cukru

sok z 1/2 cytryny

 

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej miksujemy dokładnie, dodajemy pozostałe składniki, oprócz jagód, dokładnie miksujemy.

Ciasto przelewamy do foremki keksowej o wymiarach 11X30, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy równomiernie jagody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Pieczemy około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Jeśli użyjemy blaszki o mniejszych wymiarach, wówczas pieczemy odpowiednio dłużej.

Syrop

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, gotujemy około 2-3 minuty, aż całość nieco zgęstnieje.

Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i powoli polewamy syropem starając się, aby jak najwięcej zostało wchłonięte przez ciasto i nie spłynęło pod papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from