Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi.
Czekoladowe ciasto śniadaniowe, do kawy, herbaty, do wzięcia do pracy, czy też szkoły
Ciasto czekoladowe z bananem, który zapewnia mu odpowiednią wilgotność.
To ciasto czekoladowe posmakuje każdemu. Jest bardzo łatwe do przygotowania.
Z dodatkiem orzechów włoskich, posypane lekko cukrem pudrem, smakuje wyśmienicie.
Możecie je przygotować na rodzinną imprezę lub tak po prostu, kiedy macie gorszy humor i potrzebujecie pocieszenia.
12 porcji/60 minut
200 g mąki tortowej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
4 jaja
200 ml mleka
100 g roztopionego masła
2 banany
100 g orzechów włoskich
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy składniki mokre: masło, jaja, mleko, dodajemy cukier oraz rozgniecione widelcem banany. Całość wymieszać dokładnie.
W drugiej misce mieszamy składniki suche: makę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy do połaczenia się składników, dodajemy połowę posiekanych orzechów włoskich. Masę przelewamy do keksówki, wygładzamy powierzchnię, posypujemy resztą orzechów włoskich.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 50 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić oatyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego 🙂