Ciasto kruszonkowo pierniczkowe ze śliwkami

with Brak komentarzy

Lubicie drożdżowe z kruszonką? Kruszonka jest najlepsza… Zwłaszcza jeszcze na ciepło, wydłubywana z miękkiego ciasta… Slodka, lekko chrupiąca, maślana… Drożdżowe bez kruszonki nie jest prawdziwym drożdżowym…

A gdyby tak kruszonka stała się ciastem… Ciasto kruszonkowo pierniczkowe ze śliwkami, to najprostsze ciasto, jakie można sobie wymyślić.

Wystarczy kilka składników posiekać w robocie kuchennym, schłodzić i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Przygotowane ciasto można trzymać kilka dni w lodówce i nieco dłużej w zamrażalniku.

A mając pod ręką owoce, bo przecież możemy użyć innych owoców, nie tylko śliwek, a nawet dżemu.. . w przypadku niezapowiedzianego najazdu gości, 40 minut i ciasto gotowe…

Przepis powstał z użyciem pierniczków Katarzynek marki Kopernik. Zmieliłam je w robocie kuchennym na proszek i wymieszałam z mąką. Podczas pieczenia ciasta aromat piernika czuć było w całym mieszkaniu…

A piernik i śliwki to idealne połączenie…

 

 

ciasto kruszonkowo-piernikowe ze śliwkami
ciasto kruszonkowo-piernikowe ze śliwkami #apetytnakopernika #fckopernik

 

120 g pierniczków Katarzynki Kopernik

250 g mąki pszennej tortowej

200 g masła

1 duże jajko

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

dodatkowo:

ok. 800 g śliwek węgierek

opcjonalnie:

cukier puder

 

 

Pierniczki mielimy na proszek w robocie kuchennym (końcówka z nożykiem S), dodajemy wszyskie pozostałe składniki i mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie przypominać konsystencja kruszonkę. Wyjmujemy z miski robota, krótko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Im lepiej je schłodzimy, tym lepszą konsystencję będzie miał ociasto po upieczeniu.

Ciasto można przygotować również bez użycia robota kuchennego. Wówczas makę siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i rozcierając palacami, aż otrzymamy kruszonkę. Nalezy pamiętac, że ten tym ciasta nie lubi ciepła (także naszych dłoni) i nie może być za długo wyrabiany, bo ciasto będzie twarde, a tego nie chcemy.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki.

Blaszkę o wymiarach ok.20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2/3 ciasta rozkruszamy na dnie blaszki, delikatnie dociskamy dłonią, układamy połówki śliwek i pokrywamy resztą ciasta, krusząc je na śliwki.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzengo do 170 st.C i pieczemy około 45 minut. Ciasto powinno się zrumienić.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w blaszce, kroimy na porcje. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.

 

 

ciasto kruszonkowo-piernikowe ze śliwkami
ciasto kruszonkowo-piernikowe ze śliwkami #apetytnakopernika #fckopernik

 

 

ciasto kruszonkowo-piernikowe ze śliwkami
ciasto kruszonkowo-piernikowe ze śliwkami #apetytnakopernika #fckopernik

 

 

#apetytnakopernika

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...