Ciasto marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi

with Brak komentarzy

Ciasto marchewkowo jest najczęściej goszczącym ciastem w naszym domu i w domach naszej rodziny. Lubią je prawie wszyscy (oprócz mojego taty, który nie znosi cynamonu :-)), jest łatwe do przygotowania i bardzo łatwo zamieniać składniki, co sprawia, że smak może być za każdym razem nieco inny.

Tym razem do przepisu podstawowego dodałam wiórki kokosowe, a zamiast przyprawy do piernika użyłam mieszanki do sernika (wanilia, kardamon, skórka z cytryny) i cynamon bo akurat to miałam w szafce…

Jak zwykle całość wyszła rewelacyjna w smaku. Wczoraj Julia jadła jeszcze ciepłe, a dzisiaj zabrała 3 kawałki do szkoły.

Bardzo, ale to bardzo polecam.

 

Ciasto marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi

 

 

 

4 jaja

1,25 szklanki cukru

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki pszennej (jeśli chcecie bez glutenu, to użyjcie mąki gryczanej, tak, jak tutaj)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 szklanki startej na tarce marchwi

3/4 szklanki wiórków kokosowych

3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

1 opakowanie przyprawy do sernika (lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny)

 

Jaja ubijamy z cukrem do białości, wlewamy olej i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wszystko wymieszane razem i przesiane przez sito, dodajemy przyprawy. Miksujemy dokładnie. Dodajemy marchew, orzechy i wiórki kokosowe, mieszamy wszystko łyżką.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20X30, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, studzimy na kratce i kroimy na kawałki.

Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem, chociaż my jedliśmy bez niczego 🙂

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from