Ciasto ucierane cytrynowo-tymiankowe

with Brak komentarzy

Szybkie w przygotowaniu, codzienne ciasto z rodzaju tych „do kawy”, które zazwyczaj wszystkim smakują.

Tym razem było podobnie…


Ciasto ucierane cytrynowo-tymiankowe


 

 

 

200 g masła

200 g cukru

3 jaja

skórka otarta z 1 cytryny

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej

3/4 szklanki jogurtu greckiego

kilka gałązek tymianku – potrzebujemy tylko listki

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

polewa:

100 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki 30%

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.

Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Jeśli masa będzie wyglądał na zwarzoną, nie należy się tym przejmować, po dodaniu mąki konsystencja będzie odpowiednia.

Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach miksera, dodajemy pozostałe składniki, szybko miksujemy i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkłądamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50-60 minut lub do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty po wyjęciu.

Ciasto wyjmujemy z piekarnia, studzimy.

 

Polewa:

Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na cieście.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from