Ciasto ucierane z jabłkami i ricottą

with Brak komentarzy

Ciasto ucierane z jabłkami i ricottą, to proste, codzienne ciasto. Brak masła sprawia, że nie jest tak kaloryczne, jak klasyczne ciasto ucierane z masłem.

Po klasyk, z masłem,  zerknijcie tutaj.

A podobny przepis znajdziecie tutaj, również bez dodatku masła.

Dużą wilgotność zapewnia mu dodatek ricotty.

Fantastycznei sprawdziło się, jako ciasto do kawy, do szkoły dla dziewczyn, a Julka nawet stwierdziła, że jest lepsze niż marchewkowe, wow!!!

Niekłopotliwe w przygotowaniu, smaczne, cóż więcej trzeba…

 

ucierane ciasto z jabłkami i ricottą
ucierane ciasto z jabłkami i ricottą

4 jaja

1 szklanka cukru

3 szklanki maki pszennej

250 g serka ricotta

50 ml rumu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st.C.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.

Jaja ucieramy z cukrem do białości, dodajemy serek, miksujemy, dodajemy makę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wlewamy rum i mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i układamy w nim jabłka.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

ucierane ciasto z jabłkami i ricottą
ucierane ciasto z jabłkami i ricottą
ucierane ciasto z jabłkami i ricottą
ucierane ciasto z jabłkami i ricottą

Smacznego 🙂

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from