Ciasto warzywne z orzechami i daktylami

with Brak komentarzy
Nieco inna wersja znanego już na blogu ciasta marchewkowego . Tak to właśnie jest, w kuchni nie tworzy się niczego od zera. Ja przynajmniej tego nie potrafię… Zawsze jest gdzieś początek, a później wszystko już zależy tylko od naszej wyobraźni i odwagi w łączeniu składników, które na pierwszy rzut oka, wydają się do siebie nie pasować…
Typowe codzienne ciasto do herbaty, kawy, pracy…
Szybkie i nieskomplikowane.
Jeśli mamy w domu robota kuchennego, ukręci nam ciasto i zetrze warzywa…
 
 
 
Ciasto warzywne z orzechami i daktylami
 
 
 
 
 
2 jaja
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy korzennej
250 g startych na tarce jarzynowej warzyw (1 marchew, 1 pietruszka, 1 mały burak czerwony)
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych suszonych daktyli

Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy oliwę, miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, miksujemy mikserem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką.
Blaszkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy po wyjęciu go z ciasta.
Warzywa po upieczeniu stają się słodkie, dzieciaki wcale nie zauważą, że coś im przemycamy, jeśli nie zdradzimy sekretu, co jest w cieście.
Jeśli nie mamy przed dzieciakami kulinarnych tajemnic, warto je włączyć w przygotowania uważając, aby nam nie zjadły składników 🙂
Julka odkryła, że pietruszka jest pyszna 🙂
 

 

 
 
 
 
Smacznego 🙂
 
 
 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from