Ciasto z galaretką i truskawkami

with Brak komentarzy

Ulubione ciasto Julki. Mięciutki biszkopt, warstwa bitej śmietany i galaretka z truskawkami… Spokojnie mogłaby dwoma dużymi kawałkami zastapić śniadanie, wiem, bo raz tak zrobiła… nie dało się dziecku odmówić.

Z braku żelatyny u mamy w szafce, dodałam galaretkę truskawkową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Jeśli dodacie żelatynę będzie nawet lepiej, bo warstwa śmietankowa jest wystarczająco słodka od czekolad… 

No i przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i co najważniejsze nie jest suchy…


Ciasto z galaretką i truskawkami

 

biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu spirytusowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

masa śmietankowa:

600 ml śmietanki 30%

200 g białej czekolady

1 galaretka truskawkowa

galaretka z truskawkami:

900 g truskawek mrożonych np. Hortex lub swoje własne, jeśli ktoś ma zapasy

2 galaretki truskawkowe


 

Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek.

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy, całość powinna się spienić i zgęstnieć.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać porcjami cukier i ubijamy do momentu, aż piana stanie się błyszcząca i nie będzie w niej kryształków cukru.

Do tak przygotowanych białek dodajemy zgęstniałe żółtka oraz olej, mieszamy mikserem.

Dodajemy przesiane przez sito oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy ciasto łopatką, starając się, aby masa nie straciła puszystości.

Całość przelewamy do blaszki o wymiarach około 20X30, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy.


Masa śmietankowa:

Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody (około 30ml, nie więcej), odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy dokładnie ze śmietaną i odstawiamy do lodówki do wystudzenia. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy śmietanę z czekoladą do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodajemy rozpuszczoną i chłodną galaretkę i mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.Całość przelewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię.


Galaretka z truskawkami:

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy. W chwili, gdy zacznie tężeć, na masie śmietankowej układamy zamrożone truskawki, delikatnie wciskając je w masę. Całość zalewamy galaretką. Należy to zrobić tak, aby truskawki były w całości pokryte galaretką, wówczas po rozmrożeniu zachowają ładny kształt i wygląd.Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. 

 

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from