Szybki i smaczny sposób na kurczaka. Właściwie nic dodawać nie trzeba, jeśli ktoś ma ochotę wypróbować polecam. Nic nowatorskiego, ale efekt całej rodzinie przypadł do gustu.
Cytrynowy kurczak z suszonymi pomidorami i czosnkiem
-
Kawałki kurczaka (miałam 2 skrzydełka, 2 pałki, 2 podudzia)
-
1 cytryna
-
5-6 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
-
4-5 ząbków czosnku
-
sól
-
pieprz
-
papryka czerwona słodka
-
szałwia
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, papryką, układamy w naczyniu do pieczenia. Cytrynę szorujemy, kroimy na pół (nie wyciskamy, bo mięso będzie za kwaśne), układamy obok kurczaka, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałki, czosnek pokrojony w plasterki i listki szałwi, odstawiamy na przynajmniej 30 minut w chłodne miejsce, a następnie wkładamy na nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem i kolejne 15-20 minut bez przykrycia, aż mięso się zrumieni.
Jedliśmy z frytkami: M. i dzieci z frytkami z ziemniaków, ja z frytkami z pietruszki (pietruszkę kroimy w słupki i smażymy na rozgrzanym oleju tak samo, jak tradycyjne frytki z ziemniaka).
Smacznego 🙂