Cytrynowy pudding z serkiem, rozmarynem i jagodami

with Brak komentarzy

Jeden z najtańszych chyba deserów, jakie znam… Czerstwa chałka, albo domowa drożdżówka, której nikt już nie chce tknąć (macie takie? bo ja nie :-)), do tego jajka, śmietanka, trochę dodatków i sezonowe owoce, najlepsze w danym czasie i wspaniały deser, czy też słodka kolacja gotowa… A jeśli jeszcze dodamy do tego TO COŚ, co „robi różnicę” między tym codziennym puddingiem, a tym wykwintnym, możemy go podać nawet królowej angielskiej, a co…

Dzisiejsza wersja puddingu doprawiona jest rozmarynem, skórką z cytryny i serkiem Apetina. Właśnie te smaki tak bardzo mi pasowały do jagód, których nazbierałam trochę w lesie, gdzie zamierzałam nazbierać grzybów 🙂

Zróbcie i posmakujcie, i rozkochajcie się w tym połączeniu… 

 

Cytrynowy pudding z serkiem, rozmarynem  i jagodami


 

400 g drożdżówki lub chałki (takie 2-3 dniowe)

3 jaja

200 g śmietanki 30%

200 ml mleka

skórka otarta z jednej cytryny

3-4 gałązki rozmarynu

100 g serka Apetina classic

200 g jagód

3-4 łyżki cukru trzcinowego

 

Drożdżówkę kroimy na kromki, około 0,5 cm każda. Kromki układamy skośnie w naczyniu do zapiekania, przesypując je jagodami i serkiem pokrojonym w kostkę. Moja drożdżówka była słodka, więc jedyny cukier, jakiego użyłam służył do tego, aby uzyskać chrupiącą skorupkę na wierzchu puddingu. Jeśli macie mało słodką drożdżówkę, dodatkowo posypcie całość cukrem trzcinowym. Pomiędzy kromki należy też wcisnąć połamane na kawałki gałązki rozmarynu.

Skórkę z cytryny ścieramy i dodajemy do jajek połączonych ze śmietanką i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy przygotowaną w naczyniu drożdżówkę z dodatkami. Widelcem delikatnie podważamy ciasto, aby masa jajeczna wypełniła dokładnie całe naczynie i pokryła wszystkie kromki. 

Całość odstawiamy do momentu, aż bułka wchłonie płyn, na minimum godzinę. Ja przygotowałam wszystko wieczorem, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.

Rano zdjęłam folię, posypałam deser cukrem i zapiekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Studzimy około 10 minut i podajemy na ciepło.


 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 

 

Twoja kuchnia ma to coś

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from