Czekoladowe ciasto z pianką i owocami

with Brak komentarzy

Ciasto, które już wcześniej pojawiło się na blogu, o tutaj w wersji orzechowej, dzisiaj króluje w nim czekolada…

Czekoladowe kruche ciasto, czekoladowa pianka i kwaśne owoce, które fajnie przełamywały słodki smak.

 

Czekoladowe ciasto z pianką i owocami


 

 

 

 

 

ciasto:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
pianka czekoladowa:
4 białka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
1 opakowanie owoców mieszanych Hortex

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i mieszamy końcówką zaopatrzoną w nożyk do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wyjmujemy z misy robota i zagniatamy tylko tyle, żeby ciasto się skleiło. 1/4 część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalniku, a pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do czasu, aż się zapiecze.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier się rozpuści. Do białek dodajemy przesianą przez sitko mąkę i kakao, miksujemy, wlewamy olej i ponownie miksujemy.
Czekoladową piankę wykładamy na przestudzony spód, wyrównujemy powierzchnię.
Na piance układamy zamrożone owoce Hortex, wybieramy te drobne: czarną porzeczkę, wiśnie i maliny, większe truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w piankę, a na wierzch ścieramy ciasto, które wcześniej zamroziliśmy.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 50 minut.
Studzimy w otwartym piekarniku, następnie kroimy na porcje…

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from