Czekoladowe pierogi z serem i pieczonymi truskawkami

with Brak komentarzy

Trochę zabawy dla tych, którzy lubią się w kuchni odstresować… Robienie ciasta makaronowego zdecydowanie pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu „wk…wienia” po powrocie z pracy do domu 🙂

A jeśli zobaczymy końcowy efekt naszej pracy, zapomnimy, kto/co spowodował gwałtowny wyrzut adrenaliny w naszym organiźmie…

Podobnie działa wyrabianie ciasta drożdżowego :-))))

Zatem do roboty…

 

Czekoladowe pierogi z serem i pieczonymi truskawkami

 

ciasto:
200 g mąki pszennej
30 g kakao gorzkiego
50 g roztopionego masła
1 jajo
60 ml ciepłej wody
sól

nadzienie:
220 g serka koziego z roladce naturalnego np. Merci Chef
50 g białej czekolady

sos z pieczonych truskawek:
300 g truskawek
50 g cukru trzcinowego
100 ml czerwonego półsłodkiego wina

Przygotowanie.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem, dodajemy cukier i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30 minut.

Mąkę mieszamy z kakao i solą, wbijamy jajo, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około3-4 minuty, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby sobie odpoczęło około 15-20 minut.

Białą czekoladę roztapiamy, mieszamy z kozim serkiem i staramy się zjeść jak najmniej farszu, bo nie starczy nam do pierogów (a farsz jest uzależniający…)

Ciasto na pierogi dzielimy na pół, jedną połowę umieszczamy z powrotem pod ściereczką, drugą rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na których umieszczamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy w dużej ilości posolonej wody, około 3 minuty od czasy wypłynięcia.
Podajemy z pieczonymi truskawkami.

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from