Czekoladowy krem jaglany z jagodami i kardamonem

with Brak komentarzy

Ekspresowy deser w sam raz na mały głód 🙂

Albo na deszcz…

Albo na zbyt duże nasłonecznienie…

Albo, bo nasi są tuż… tuż za podium na olimpiadzie…

Zawsze znajdziecie powód, aby przygotować ten deser…

Ugotowana na ulubionym lub też dozwolonym mleku kasza jaglana, do tego czekolada i jagody…

Czy może być coś lepszego?

Dodam tylko, że kasza jaglana, oprócz znanych nam już zdrowotnych właściwości, ma jeszcze jedną zaletę… bardzo, ale to bardzo łagodzi wyrzuty sumienia po zjedzeniu tego deseru 🙂 

 


 Czekoladowy krem jaglany z jagodami


 

 

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1,25 szklanki mleka (dałam krowie)

odrobina soli

50 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jeśli lubicie słodkie desery)

odrobina kardamonu (z 2-3 ziaren)

garść jagód (miałam mrożone, co widać na pierwszym zdjęciu)

 

Kaszę wsypujemy do garnka, stawiamy na ogniu i podgrzewamy do czasu, aż poczujemy przyjemny, orzechowy aromat, wlewamy 1 szklankę mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i kardamonem, mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i w razie potrzeby dolewamy pozostałe mleko. Podajemy z jagodami i dodatkowymi kawałkami czekolady.


 

 

 

 Przygotujcie, aby pobudzić szare komórki do pracy nad wymyślaniem nazwy dla ciasta  – szczegóły w poście konkursowym tutaj 

 

Smacznego 🙂 

 


 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...