Deser owocowy z orzechami i chili (wegański, bez cukru)

with Brak komentarzy





Czy możliwe jest przygotowanie deseru zupełnie bez cukru?

Takiego, którym zachwycą się nawet dzieci, przyzwyczajone do słodkiego smaku?

Takiego, który zachwyci wyglądem i sprawi, że ani się obejrzymy, a cała porcja zostanie zjedzona…

Deser na bazie mrożonych owoców i mleka kokosowego, z orzechami i UWAGA – daktylami, które zapewniają mu odpowiedni poziom słodyczy.

Daktyle posikane razem z orzechami tworzą niesamowicie smaczną posypkę.

Warstwy owocowe zapewniają orzeźwienie, a warstwa czekoladowa z chili daje szczyptę pikanterii…

Polecam wszystkim. Jeśli ktoś nie przepada za mlekiem kokosowym, niech użyje jogurtu, ale wówczas deser nie będzie wegański

 

Deser owocowy z orzechami i chili

2 porcje/15 minut

 



 

1 puszka mleka kokosowego

garść orzechów włoskich

8 daktyli suszonych (wybierzcie takie bardziej miękkie)

garść mrożonych malin

garść mrożonych jeżyn

1 łyżka kakao gorzkiego

2 łyżki chia

2-3 plasterki papryczki chili

 

Mleko kokosowe dzielimy na 4 porcje.

Do pierwszej dodajemy chia, do drugiej maliny – miksujemy, do trzeciej- jeżyny, miksujemy, do ostatniej kakao i drobniutko posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.

Orzechy siekamy bardzo drobno z daktylami, aż otrzymamy coś w rodzaju klejącej kruszonki.

W szklankach umieszczamy orzechowo-daktylową kruszonkę (część odkładamy do dekoracji), następnie warstwę z chia, potem  z malinami, jeżynami, a na końcu z kakao.

Posypujemy resztą kruszonki i ozdabiamy owocami.

Owoców, których używacie do deseru nie rozmrażajcie, otrzymacie dzięki temu „lekko roztopione” lody, które łatwiej będzie nakładać do szklanek.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 



Moi Drodzy, jeśli chcecie zakupić składniki do przygotowania deseru, to  sklepie Agnex   www.sklepagnex.pl jest  5% rabatu na wszystkie produkty na hasło ZDROWE-BAKALIE

(rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from