„Dzieciowa” pomidorowa z pasztecikami

with Brak komentarzy

Tak, jak M. lubi żeberka, tak dzieciaki lubią paszteciki. Paszteciki to idealny sposób na zagospodarowanie mięsa, na którym gotowany był rosół. 

Tym razem lekka pomidorowa, ulubiona moich dzieci, podana z pasztecikami, które po raz pierwszy zrobiłam w tempie ekspresowym i można by rzec, że poszłam na łatwiznę, ale przecież liczy się smak, a nie czas spędzony w kuchni… A tego czasu wciąż mam zbyt mało, wciąż wyszarpuję te krótkie chwile, kiedy Jasiek śpi i nie płacze. Bo nie płacze wtedy, kiedy śpi, jak nie śpi, to… hmmm, na szczęście właśnie śpi słodko 🙂 

W każdym razie wózek i chusta są na porządku dziennym. Mój kręgosłup w stanie lekko zdezelowanym… 

Po pierwsze użyłam gotowego ciasta francuskiego zamiast zagniatać kruche. Wybierzcie takie, które ma masło w składzie, a nikt się nie zorientuje, że użyliście „gotowca”.

Po drugie farsz na paszteciki „posiekałam” w malakserze. Jak sobie pomyślałam, że mam wyjmować z szafki maszynkę do mielenia mięsa, a potem czyścić sitko wykałaczką, to mi ręce opadły… I choć z obawą, to jednak wrzuciłam wszystkie składniki do malaksera, zaopatrzonego w nożyk, włączyłam i po chwili miałam fantastyczny farsz gotowy do użycia. Zastanawiam się teraz po co mi maszynka do mielenia mięsa:-) 

Po trzecie, całość bazowała na rosole gotowanym dnia poprzedniego. Takie drugie życie rosołu 🙂

Danie naprawdę godne polecenia, szybko przygotowane i pyszne.

 


„Dzieciowa” pomidorowa z pasztecikami

 

 

1 litr rosołu

1 mała ugotowana marchewka

1/2 pietruszki

1/2 litra passaty pomidorowej Łowicz

sól

pieprz czarny

odrobina cukru do smaku

 

paszteciki*:

1 ugotowana szyja z indyka

300 g ugotowanej pręgi wołowej 

1 ugotowana marchew

1 ugotowana pietruszka

kawałek ugotowanego selera

kawałek ugotowanej pory

1/2 ugotowanej cebuli

sól

pieprz czarny

dodatkowo:

275 g ciasta francuskiego lub ciasta filo

czarny sezam

1 jajko

 

Pomidorowa:

Rosół zagotowujemy, dodajemy passatę pomidorową, warzywa, zagotowujemy, miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku.

Paszteciki: Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze z  i siekamy do momentu, aż otrzymamy gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być zwarta, ale wilgotna od warzyw. Jeśli nie damy warzyw, to należy dolać odrobinę rosołu, aby farsz nie był suchy. 

Ciasto francuskie rozmrażamy, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wzdłuż jednego boku rozkładamy wałeczek z farszu, ciasto zawijamy na farsz tak, aby powstał nam zgrabny rulon, pozostałą część ciasta odcinamy, a rulon kroimy nożem na mniejsze kawałki. W taki sam sposób postępujemy z resztą farszu.


Zamiast francuskiego, możemy użyć ciasta filo. Wówczas formujemy trójkąciki nadziane farszem mięsnym.

Paszteciki ukałdamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C

Podajemy z zupą pomidorową. 

 


 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...