Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym

with Brak komentarzy

Eklery to takie rozciągnięte ptysie – usłyszałam kiedyś…

Pewnie racja, bo ciasto parzone przygotowuje się w ten sam sposób, nadając mu jedynie inny kształt.

Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym to bez wątpienia jedne z bardziej eleganckich i pokazowych wypieków.

Przygotowanie ich nie wymaga specjalnych umiejetności cukierniczych, dodatkowo są tanie, bo ciasto to tylko woda, tłuszcz i jajka, a sami decydujemy, czym je napełnimy.

Tym razem wybrałam pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu krem na bazie śmietanki i Katarzynek. Delikatny, pyszny, idealnie nadający się również do przekładania tortów.  Słodki smak kremu przełamałam kwaśnymi powidłami, które zrobiłam bez grama cukru…

  Wypróbujcie, bo warto.

 

 

Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym
Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym #apetytnakopernika #fckopernik

 

 

ciasto:

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

100 g masła

1/4 łyżeczki soli

150 g mąki pszennej

4 duże jajka

 

krem katarzynkowy:

400 ml śmietanki 30%

120 g Katarzynek Kopernik

 

powidła:

0,5 kg śliwek wegierek

 

ciasto:

Mleko mieszamy z wodą, dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki masło, zagotowujemy. W momencie, kiedy całość zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Masa powinna zdecydowanie zgęstnieć. Chwilę jeszcze mieszamy, aby nieco wysuszyć ciasto i odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy pojedyczo jajka i po każdym jajku miksujemy. Powinnismy uzyskac gładkie i błyszczące ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia wyciskamy paski ciasta o długości około 5-6 cm.

Blaszkę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i peczemy około 15 minut.

Eklerki powinny się zarumienić i wysuszyć z zewnątrz i być miękkie w środku.

Krem katarzynkowy:

Katarzynki kroimy na kawałki. śmietnke wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone ciastka, całość zagotowujemy i odstawiamy.

Co jakiś czas mieszamy łyżką starając się rozgnieść katarzynki. Pierniczki nasiąkając śmietanką stają sie miękkie. W momencie, kiedy śmietanka przestygnie, całość miksujemy blenderem i wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Schłodzony krem katarzynkowy będzie tak gęsty, że mozna nim napełniać eklery przy użyciu szprycy cukierniczej.

Powidła:

Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy do momentu, az uzyskamy gęste powidła.

Ponieważ z pół kilograma śliwek nie opłacało mi się rozpoczynać zabawy, ja zrobiłam powidła od razu z 10 kg śliwek, które gotowałam w ciągu trzech dni, każdego dnia około godziny. Tak robiła moja babcia, tak robi mama i takie mi najbardziej smakują. Większość zapasteryzowałam w słoikach na zimę, a niewielka część została wykorzystana do eklerków.

 

Złożenie eklerów: Ciastka przekrajamy wzdłuż mniej wiecej w połowie wysokości, dolną część smarujemy powidłami, nakładamy krem katarzynkowy, przykrywamy drugą połówką i posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakują pierwszego dnia, po lekkim schłodzeniu, ciastko jest jeszcze chrupiące. Drugiego dnia eklery robią sie miękkie.

 

 

Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym
Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym #apetytnakopernika #fckopernik

 

Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym
Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym #apetyt na kopernika #fckopernik

 

 

 

Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym
Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym

 

Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym
Eklery z powidłami i kremem katarzynkowym

 

Smacznego 🙂

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from