Takie sałatki robi się w maksymalnie 15 minut.
Mając wszystkie składniki w lodówce, zanim domownicy dobrze się rozgoszczą w mieszkaniu, serwujemy im elegancki posiłek.
Bardzo prosta w przygotowaniu i efektownie wyglądająca…
A smak rewelacyjny…
Ekspresowa sałatka z kurczakiem i granatem
3 porcje/15 minut
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka przyprawy Knorr przyprawa do złotego kurczaka
3 garści mieszanki sałat (takie, jak lubicie, ja daję z rukolą)
1/2 granatu
1/2 szklanki słonecznika
10 pomidorków koktailowych
2 łyżki oleju
sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta soli i cukru
pieprz czarny świeżo mielony
Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidorki koktailowe kroimy na pół.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż będzie miał ładny brązowy kolor.
Z granatu wyjmujemy pestki.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby całość się wymieszała.
Na talerzach rozkładamy sałatę, pomidorki, kawałki upieczonego kurczaka. Polewamy sosem, posypujemy pestkami słonecznika i granatu.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego 🙂