Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami

with Brak komentarzy

Te ciacha królowały w naszej kuchni i piekarniku przez ostatnie 3 tygodnie.

Proste i szybkie w przygotowaniu, rewelacyjnie smakują na ciepło. Postarajcie się o dobrej jakości ciasto francuskie, nie musi być koniecznie to z masłem, ale raczej unikajcie tego najtańszego, bo jest różnica w smaku i chrupkości ciastek.

Wiem, że Blikle ma ciasto francuskie z masłem (kiedyś było dostępne w Carrefurze), ja używałam ciasta francuskiego Hagellen, kupione w InterMarche.

Do tego jabłka, trochę cukru z wanilią i gotowe…

Ulubione ciastka mojej Julki, lubi je na tyle, że jest skłonna obrać, pokroić i doprawić jabłka… ja jedynie sklejam i piekę. Cóż, jak się chce coś zjeść, to czasami samemu trzeba zakasać rękawy…

Naprawdę polecam…

Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami

5 porcji/40 minut

 

375 g ciasta francuskiego

3 duże jabłka

2 łyżki cukru z wanilią

1 łyżka mąki pszennej

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w kostkę. Mieszamy z cukrem i mąką.

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty – z tej ilości ciasto wyszło mi 10 kawałków.

Na każdy prostokąt nakładamy po łyżce jabłek przy krótszym brzegu, następnie przykrywamy drugą połówką ciasta, sklejamy widelcem dokładnie dociskając.

Przekładamy na dużą blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.

Każde ciasto smarujemy odrobiną wody (lub białkiem jaja), posypujemy cukrem i na każdym robimy trzy nacięcia. Nacięcia są potrzebne aby miała ujście para z pieczonych jabłek.

Pieczemy w nagrzanym do 190 st.C piekarniku około 25 minut.

Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

Leave a Reply