Ekspresowe ciasto czekoladowe z hummusem i orzechami włoskimi

with Brak komentarzy

Niesamowicie szybkie w przygotowaniu,

Krótko się piecze

Obłędne w smaku

Smak czekolady i smak chałwy, wszak sezam, z którego robi się tahini, czyli jeden ze składników hummusu, którego użyłam do przygotowania ciasta.

Wszystkie składniki mieszamy łyżką, pieczemy tylko 20-25 minut, czyli jeśli jesteśmy bardzo szybcy, to po pół godzinie możemy już próbować ciasta.

Mięciutkie, delikatne, napakowane orzechami włoskimi, posypane sezamem, jest naprawdę pyszne.

W sam raz na wyjazd, do pracy, do szkoły, na piknik (kurcze, wiem, że pogoda nie sprzyja, ale może jeszcze nadejdą słoneczne dni…).

U mnie sprawdza się zawsze, gdy wyjeżdżamy z dziećmi z domu. Regułą jest to, że zaraz wszyscy robią się głodni (nawet jeśli ruszamy zaraz po obiedzie).

  • Mamo, co masz do jedzenia? – pyta najstarsza
  • Też bym coś zjadła… – dodaje młodsza
  • Mniam mniam – patrzy na mnie Jasiek
  • Aguś, to co? Masz coś dla nas? – dodaje ślubny

Zna ktoś takie klimaty???

Tak, ja zawsze mam małe co nieco ze sobą…

Warto mieć hummus w lodówce, a przepis pod ręką, bo również w razie najazdu niespodziewanych gości, to ciasto może uratować nasz wizerunek 🙂

czekoladowe ciasto z hummusem
czekoladowe ciasto z hummusem

8 porcji/30 minut

składniki mokre:

100 g hummusu klasycznego Profi

1/4 szklanki roztopionego masła (ok. 1/3 kostki 200g)

2 jaja

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można dać cukier waniliowy)

składniki suche:

2/3 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

dodatkowo:

2 łyżki sezamu do posypania ciasta

Przygotowujemy 2 miski.

W jednej mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki suche.

Po wymieszaniu, składniki suche wsypujemy do składników mokrych, mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, posypujemy sezam, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 20-25 minut.

czekoladowe ciasto z hummusem
czekoladowe ciasto z hummusem
czekoladowe ciasto z hummusem
czekoladowe ciasto z hummusem

Smacznego 🙂

 

zBLOGowani.pl

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Leave a Reply