Niesamowicie szybkie w przygotowaniu,
Krótko się piecze
Obłędne w smaku
Smak czekolady i smak chałwy, wszak sezam, z którego robi się tahini, czyli jeden ze składników hummusu, którego użyłam do przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką, pieczemy tylko 20-25 minut, czyli jeśli jesteśmy bardzo szybcy, to po pół godzinie możemy już próbować ciasta.
Mięciutkie, delikatne, napakowane orzechami włoskimi, posypane sezamem, jest naprawdę pyszne.
W sam raz na wyjazd, do pracy, do szkoły, na piknik (kurcze, wiem, że pogoda nie sprzyja, ale może jeszcze nadejdą słoneczne dni…).
U mnie sprawdza się zawsze, gdy wyjeżdżamy z dziećmi z domu. Regułą jest to, że zaraz wszyscy robią się głodni (nawet jeśli ruszamy zaraz po obiedzie).
- Mamo, co masz do jedzenia? – pyta najstarsza
- Też bym coś zjadła… – dodaje młodsza
- Mniam mniam – patrzy na mnie Jasiek
- Aguś, to co? Masz coś dla nas? – dodaje ślubny
Zna ktoś takie klimaty???
Tak, ja zawsze mam małe co nieco ze sobą…
Warto mieć hummus w lodówce, a przepis pod ręką, bo również w razie najazdu niespodziewanych gości, to ciasto może uratować nasz wizerunek 🙂

8 porcji/30 minut
składniki mokre:
100 g hummusu klasycznego Profi
1/4 szklanki roztopionego masła (ok. 1/3 kostki 200g)
2 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można dać cukier waniliowy)
składniki suche:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
dodatkowo:
2 łyżki sezamu do posypania ciasta
Przygotowujemy 2 miski.
W jednej mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki suche.
Po wymieszaniu, składniki suche wsypujemy do składników mokrych, mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, posypujemy sezam, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 20-25 minut.


Smacznego 🙂