Figi z serkiem chrzanowym w sosie czekoladowym z porto

with Brak komentarzy

 

 Coś z lekką nutką pikanterii na interesujący deser. Jeśli ktoś lubi czekoladę z chili, to na pewno polubi poniższe połączenie.

 

 Figi z serkiem chrzanowym w sosie czekoladowym z porto

 

 

2 świeże figi

2 łyżki serka Almette z chrzanem

3/4 szklanki porto

1 łyżeczka cukru

1 gałązka świeżego tymianku

30 g gorzkiej czekolady

 

Figi kroimy w ćwiartki w taki sposób, aby nie przeciąć ich podstaw, rozkładamy je na deseczce  tak, aby stykały się nieprzeciętymi końcami.

Na patelni mieszamy porto z cukrem, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy całość do momentu aż ilość płynu zredukuje się o połowę, około 5 minut.

Następnie na patelnię wkładamy przygotowane figi rozcięciem do dołu i gotujemy dalsze 3 minuty.

Figi wyjmujemy delikatnie, umieszczamy w kieliszkach do martini (mają kształt, który pozwala na uzyskanie efektownego wyglądu deseru) rozchylamy rozcięte części i do każdego owocu wkładamy łyżkę serka Almette z chrzanem.

Do sosu pozostałego na patelni dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, podgrzewamy i gorącym sosem polewamy owoce napełnione serkiem. Ozdabiamy odrobiną tymianku i podajemy na deser. Serek chrzanowy można zastąpić śmietankowym, ale chrzan w tym deserze pełni kluczowe znaczenie smakowe, więc nie bójcie się go i spróbujcie wersji oryginalnej.

Gwarantuję niesamowite wrażenia smakowe.

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from