Francuska tarta z twarożkiem i zielonymi warzywami

with Brak komentarzy

Tarta, która rewelacyjnie sprawdzi się, jako danie obiadowe w upalne, gorące popołudnia, kiedy żar leje się z nieba i nit nie myśli nawet o uruchamianiu piekarnika.

Ale uwaga! Musicie być smart.

Spód do tarty upieczcie poprzedniego dnia wieczorem, albo nawet w nocy, kiedy przyjdzie już zdecydowanie ochłodzenie. Dużo pracy nie włożycie w przygotowanie spodu. Wystarczy zdjąć ciasto francuskie z papieru, rozłożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika i poczekać… np. popijając chłodne winko…

Następnego dnia wyjmujecie pozostałe składniki z lodówki, układacie na cieście i letni obiad gotowy. Do tego chłodne winko… dla dzieci lemoniada…

Gwarantuję, że francuska tarta z twarożkiem i zielonymi warzywami zachwyci wyglądem i smakiem.

Bardzo polecam, bo jest PRZEpyszna…

 

francuska tarta z zielonymi warzywami
francuska tarta z zielonymi warzywami

 

6 porcji/30 minut

275 g ciasta francuskiego z masłem

300 g twarożku (może być twaróg z wiaderka, taki do sernika)

1 szklanka zielonego, młodego groszku (można użyć mrożonego, przelewamy go wrzątkiem po rozmrożeniu)

2 małe cukinie

200 g wędzonego łososia w plastrach

garść roszponki

sól

pieprz czarny

koperek świeży

kilka listków mięty (opcjonalnie)

skórka otarta z cytryny (koniecznie)

Blaszkę o wymiarach 20X30 wykładamy ciastem francuskim. nożem robimy nacięcie wzdłuż każdej krawędzi, około 1 cm od brzegu blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i łopatką przyklepujemy środek ciasta – tę część dokoła której zrobiliśmy nacięcie nożem. W ten sposób uzyskamy wyższe brzegi i płaski, dobrze wypieczony środek. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Serek doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży koperek i posiekane listki mięty, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na upieczonym cieście, zostawiając wolne brzegi.

Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw.

Plastry łososia kroimy wzdłuż na paski równe szerokości pasków z cukinii.

Na każdym pasku z cukinii układamy pasek łososia, zwijamy w roladkę i układamy na tarcie, wciskając delikatnie w twarożek.

Pomiędzy roladki z cukinii wciskamy roszponkę, całość posypujemy zielonym groszkiem i skórką startą z cytryny.

Możemy jeszcze schłodzić przed podaniem, ale nie trzymamy za długo w lodówce, aby ciasto francuskie nie rozmiękło.

Jeśli mamy zimne warzywa, twarożek i spód przygotowany poprzedniego dnia, to tarte podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – jest wystarczająco zimna.

Francuska tarta z twarożkiem i zielonymi warzywami gotowa 🙂

 

 

francuska tarta z zielonymi warzywami
francuska tarta z zielonymi warzywami

 

 

 

francuska tarta z zielonymi warzywami
francuska tarta z zielonymi warzywami

 

 

francuska tarta z zielonymi warzywami
francuska tarta z zielonymi warzywami

 

 

francuska tarta z zielonymi warzywami
francuska tarta z zielonymi warzywami

 

 

francuska tarta z zielonymi warzywami
francuska tarta z zielonymi warzywami

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

Leave a Reply