Tarta, która rewelacyjnie sprawdzi się, jako danie obiadowe w upalne, gorące popołudnia, kiedy żar leje się z nieba i nit nie myśli nawet o uruchamianiu piekarnika.
Ale uwaga! Musicie być smart.
Spód do tarty upieczcie poprzedniego dnia wieczorem, albo nawet w nocy, kiedy przyjdzie już zdecydowanie ochłodzenie. Dużo pracy nie włożycie w przygotowanie spodu. Wystarczy zdjąć ciasto francuskie z papieru, rozłożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika i poczekać… np. popijając chłodne winko…
Następnego dnia wyjmujecie pozostałe składniki z lodówki, układacie na cieście i letni obiad gotowy. Do tego chłodne winko… dla dzieci lemoniada…
Gwarantuję, że francuska tarta z twarożkiem i zielonymi warzywami zachwyci wyglądem i smakiem.
Bardzo polecam, bo jest PRZEpyszna…

6 porcji/30 minut
275 g ciasta francuskiego z masłem
300 g twarożku (może być twaróg z wiaderka, taki do sernika)
1 szklanka zielonego, młodego groszku (można użyć mrożonego, przelewamy go wrzątkiem po rozmrożeniu)
2 małe cukinie
200 g wędzonego łososia w plastrach
garść roszponki
sól
pieprz czarny
koperek świeży
kilka listków mięty (opcjonalnie)
skórka otarta z cytryny (koniecznie)
Blaszkę o wymiarach 20X30 wykładamy ciastem francuskim. nożem robimy nacięcie wzdłuż każdej krawędzi, około 1 cm od brzegu blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i łopatką przyklepujemy środek ciasta – tę część dokoła której zrobiliśmy nacięcie nożem. W ten sposób uzyskamy wyższe brzegi i płaski, dobrze wypieczony środek. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Serek doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży koperek i posiekane listki mięty, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na upieczonym cieście, zostawiając wolne brzegi.
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Plastry łososia kroimy wzdłuż na paski równe szerokości pasków z cukinii.
Na każdym pasku z cukinii układamy pasek łososia, zwijamy w roladkę i układamy na tarcie, wciskając delikatnie w twarożek.
Pomiędzy roladki z cukinii wciskamy roszponkę, całość posypujemy zielonym groszkiem i skórką startą z cytryny.
Możemy jeszcze schłodzić przed podaniem, ale nie trzymamy za długo w lodówce, aby ciasto francuskie nie rozmiękło.
Jeśli mamy zimne warzywa, twarożek i spód przygotowany poprzedniego dnia, to tarte podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – jest wystarczająco zimna.
Francuska tarta z twarożkiem i zielonymi warzywami gotowa 🙂





Smacznego 🙂