Francuskie rurki ze szparagami

with Brak komentarzy

Niby nic, ale zazwyczaj tak jest, że mała rzecz, a cieszy…

Szybkie w przygotowaniu, elegancko wyglądające i smaczne…

Przepis bez konkretnych ilości składników, ale myślę, że nikt nie będzie miał z tym problemu

 

Francuskie rurki ze szparagami

 

 

  • ciasto francuskie
  • szynka parmeńska
  • zielone szparagi
  • jajko

 

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałą końcówkę (wystarczy wziąć szpraga w obie dłonie i wygiąć, złamie się tam, gdzie powinien), owijamy szynką parmeńską. Nie trzeba solić, bo szynka jest słona.

Ciasto francuskie kroimy w długie paski i obwijamy nim szparaga w szynce tak, jak byśmy nawijali ciasto na foremki rurki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 15 minut.

Wyjmujemy, podajemy, jemy…

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from