Niby nic, ale zazwyczaj tak jest, że mała rzecz, a cieszy…
Szybkie w przygotowaniu, elegancko wyglądające i smaczne…
Przepis bez konkretnych ilości składników, ale myślę, że nikt nie będzie miał z tym problemu
Francuskie rurki ze szparagami
-
ciasto francuskie
-
szynka parmeńska
-
zielone szparagi
-
jajko
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałą końcówkę (wystarczy wziąć szpraga w obie dłonie i wygiąć, złamie się tam, gdzie powinien), owijamy szynką parmeńską. Nie trzeba solić, bo szynka jest słona.
Ciasto francuskie kroimy w długie paski i obwijamy nim szparaga w szynce tak, jak byśmy nawijali ciasto na foremki rurki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 15 minut.
Wyjmujemy, podajemy, jemy…
Smacznego 🙂