Przedstawiam ciasto, którego dotyczył niedawny konkurs na blogu.
I chociaż renklod już nie ma, to rewelacyjnie sprawdzą się w tym cieście węgierki i inne drobniejsze owoce. Nawet jabłka, jeśli je odpowiednio pokroimy, będą tutaj pasowały.
A jeśli jesteście ciekawi, skąd wzięła się nazwa dla tego ciasta, to zapraszam tutaj.
Ciasto jest przepyszne, mięciutkie, wilgotne, wprost wymarzone, jako dodatek do aromatycznej porannej kawy…
Gały słonia
125 g masła
100 g cukru pudru
200 g jogurtu typu greckiego
2 jaja
300 g mąki pszennej tortowej
100 g białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
kruszonka:
50 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
dodatkowo:
owoce na wierzch – mogą być węgierki
Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Dodajemy na zmianę jogurt, roztopioną czekoladę i mąkę pszenną, miksujemy, dodajemy proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, miksujemy i wylewamy na blaszkę o wymiarach 20X20 wyłożoną papierem do pieczenia. NA wierzchu rozkładamy owoce (węgierki kroimy na pół, usuwamy pestki, jeśli jabłka, to kroimy je w ósemki), całość posypujemy kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcieramy w palcach).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40 minut – do suchego patyczka.
Smacznego 🙂