Gały słonia

with Brak komentarzy

Przedstawiam ciasto, którego dotyczył niedawny konkurs na blogu.

I chociaż renklod już nie ma, to rewelacyjnie sprawdzą się w tym cieście węgierki i inne drobniejsze owoce. Nawet jabłka, jeśli je odpowiednio pokroimy, będą tutaj pasowały.

A jeśli jesteście ciekawi, skąd wzięła się nazwa dla tego ciasta, to zapraszam tutaj.

Ciasto jest przepyszne, mięciutkie, wilgotne, wprost wymarzone, jako dodatek do aromatycznej porannej kawy…

 


Gały słonia


 

125 g masła

100 g cukru pudru

200 g jogurtu typu greckiego

2 jaja

300 g mąki pszennej tortowej

100 g białej czekolady

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

kruszonka:

50 g mąki pszennej

50 g masła

50 g cukru

dodatkowo:

owoce na wierzch – mogą być węgierki

 

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Dodajemy na zmianę jogurt, roztopioną czekoladę i mąkę pszenną, miksujemy, dodajemy proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, miksujemy i wylewamy na blaszkę o wymiarach 20X20 wyłożoną papierem do pieczenia. NA wierzchu rozkładamy owoce (węgierki kroimy na pół, usuwamy pestki, jeśli jabłka, to kroimy je w  ósemki), całość posypujemy kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcieramy w palcach).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40 minut – do suchego patyczka.

 

 

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from