Grillowany łosoś z młodymi warzywami i sosem z ogórków małosolnych

with Brak komentarzy

Im więcej myślałam o tym, jakie towarzystwo powinien mieć grillowany łosoś norweski i czym jeszcze mogę zaskoczyć, tym większą „kołomyję” miałam w głowie…

Wyjazd na długi weekend do mamy i spacer po jej wielkim ogrodzie uzmysłowił mi, że łosoś być może wcale by nie chciał, aby koło niego leżały ezgotyczne owoce i nieludzko drogie kasze (tak, ostatnio wydałam bajońską sumę na brązowe quinoa…)…

Może on chce prostoty i smaku, który uzyskamy wykorzystując sezonowe warzywa rosnące w najbliższej okolicy…

Może to on chce być egzotycznym akcentem w tym daniu…

Lokalnie i sezonowo…

Danie zaskakująco proste, zaskakujące smakiem i zaskakująco pozytywnie zachwyciło mojego M., co bardzo rzadko się zdarza w przypadku dania, które nie zawiera mięsa…

Z młodymi warzywami, dodatkiem kolorowych owoców, które czasami bywają nieco zapomniane, z ciekawym w smaku sosem, w towarzystwie placków z kaszy jaglanej… Polecam…

Grillowany łosoś z młodymi warzywami i sosem z ogórków małosolnych

 

 

 

 

Placki z kaszy jaglanej:

¾ szklanki kaszy jaglanej

1 jajo

1 por

sol

pieprz czarny

 

400 g filetu z łososia norweskiego

 

12 młodych marchewek

12 młodych pietruszek

12 małych buraczków czerwonych

garść czerwonej porzeczki

garść młodego zielonego groszku

garść jagód

 

Sos z ogórkiem małosolnym:

6 małosolnych ogórków

50 ml oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki miodu

2 łyżki musztardy francuskiej

sól

pieprz czarny

świeży koperek

 

 

 

Marchew, pietruszkę i buraczki myjemy dokładnie szczoteczką, odcinamy nać/liście tak, aby zostawiać 1-2 cm końcówki, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy do temperatury pokojowej.

Filet z łososia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym, odstawiamy na 30 minut.

Ogórki małosolne kroimy w kawałki, dodajemy pozostałe składniki sosu, oprócz musztardy  i
miksujemy wszystko blenderem, na koniec dodajemy musztardę i mieszamy sos łyżką.

Kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z grubym dnem, prażymy do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach, zalewamy wrzątkiem w ilości 1,5 szklanki, solimy i gotujemy około 15 minut. Odstawiamy na bok, studzimy.

Por kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju, dodajemy do kaszy. Do masy wbijamy jajko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na dobrze rozgrzanej patelni smażmy płaskie placuszki, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Łososia grillujemy kilka minut z każdej strony, podajemy z placuszkami,  warzywami wymieszanymi z porzeczką i jagodami oraz z sosem z ogórków małosolnych.

 



 

Smacznego 🙂



Grilluj z łososiem norweskim!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from