Jaglana babeczka z kubeczka

with Brak komentarzy

Prosty sposób na szybki deser, kiedy chwyci nas ochota na coś słodkiego, a chcielibyśmy, aby było to jednocześnie coś zdrowego…

Babeczki przygotowywane w kubeczku, na bazie mąki jaglanej, siemienia lnianego zamiast jajka i oleju kokosowego zamiast masła. Do tego przyprawa korzenna i polewa cytrynowa… pycha!

Można użyć mąki jaglanej kupionej w sklepie, ale ja uprażyłam kaszę jaglaną w garnku (podgrzewałam do momentu, aż poczułam przyjemny, orzechowy zapach) i zmieliłam w młynku do kawy. 

 

Jaglana babeczka z kubeczka

 

 

 

 

2 łyżki mąki jaglanej 

2 łyżki mleka

1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić masłem)

1 łyżka miodu

1 łyżka mielonego lnu (wymieszanego z 3 łyżkami wody)

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki orzechów włoskich

lukier:

2 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

 

Olej kokosowy i miód umieszczamy w kubku, wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i rozpuszczamy. Dodajemy mleko, len wymieszany z wodą, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól, orzechy włoskie, mieszamy, a na końcu dodajemy mąkę jaglaną, mieszamy tylko do połączenia się składników.

Masę przekładamy do dwóch małych kubeczków-filiżanek i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej nastawionej na maksymalną moc na 2 minuty.

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny w takiej ilości, aby uzyskać gęsty lukier, którym polewamy babeczki.

 

 

 

 

Superfood w Twojej kuchni

 

Jeśli poszukujecie składników do tego przepisu, to zajrzyjcie do sklepu internetowego www.sklepagnex.pl, który oferuje szeroką gamę produktów należących do superfood. 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...