Jaglane tiramisu latte z rumem

with Brak komentarzy

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory, jak coś pysznego wieczorkiem…

Nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada, albo bita śmietana, albo jedno i drugie razem…

Kiedy wszystko idzie nie tak… Starsze dziecko przynosi pałę ze szkoły… Młodsze nie daje zrobić fotki, wspinając się, jak alpinista, po statywie…który jest niezbędny, gdy światła za oknem nie ma nawet na lekarstwo…

Słonecznik, zamiast uprażyć się pięknie na patelni, wygląda jak spalony węgiel, roznosząc wokół zapach spalenizny, wyczuwalny nawet na klatce schodowej…

Jedna z dwóch szklanek przeznaczonych do zdjęć ląduje na kafelkach w kuchni, a nieszczęsne szkło leci aż do pokoju (Jak to, do cholery, jest możliwe?????)…

Chwytasz dziecko, wpychasz w fotelik i wrzeszczące przypinasz, żeby nie wylazło…  lecisz z miotłą za tymi szkłami, obiecując sobie, że jeszcze podłogę przetrzesz, żeby dziecię na szkło nie trafiło… językiem…

Patrzysz to to całe pobojowisko i już nie wiesz co robić…

Wtem przypominasz sobie, jak to się zaczęło…

Chciałaś wypić kawę, wcześniej tylko pstryknąć fotkę…

Wróć !!! Wdech… Wydech…

Robisz najpyszniejszą kawę na świecie, siadasz w fotelu, przy kominku, popijasz w ciszy i spokoju… Otwierasz oczy…

Nie ma ciszy, nie ma spokoju i nawet nie ma kominka

Ale kawa jest 🙂

Najpyszniejsza na świecie, ratująca w mentalnym kryzysie, taka, którą możesz pić nawet z wrzeszczącym dzieckiem wspinającym się po Twojej nodze i daje Ci to ogromną przyjemność… Koi nerwy i poprawia humor…

Musisz tylko pamiętać, aby przygotować jej więcej, bo na jej zapach zaczynają się schodzić do kuchni pozostali domownicy i jeśli nie chcesz się dzielić swoim kubkiem, miej w pogotowiu kilka kaw… dla dzieci bez alkoholu…

 

Jaglane tiramisu latte z rumem


 

 

warstwa jaglana: 

 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1/3 szklanki gorącego mleka (może być roślinne)

3 daktyle bez pestek

warstwa kawowa:

2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Magne

1/4 szklanki gorącej wody

4 kostki mlecznej czekolady

warstwa śmietanowa:

50 ml śmietanki 30%

2 łyżki rumu

1/2 łyżeczki cukru brązowego (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)

dodatkowo:

kwa Inka Magne  do posypania

2 biszkopty fingers

 

Wszystkie składniki warstwy jaglanej miksujemy dokładnie za pomocą blendera, wlewamy do szklanki.

Czekoladę roztapiamy w gorącej kawie. Warstwę czekoladowo-kawową delikatnie wlewamy na warstwę jaglaną. Robimy to przy pomocy łyżki odwróconej wypukłą stroną do góry, po której cienką strużką wlewamy kawę.

Schłodzoną mocno śmietankę mieszamy z rumem, dodajemy cukier i ubijamy blenderem z końcówką do ubijania na sztywno.

Za pomocą szprycy wykładamy śmietanę na  gorącą kawę.  Część śmietany natychmiast rozpuści się w kawie, reszta zostanie na wierzchu.

Do tak przygotowanej kawy wkładamy po biszkopcie, posypujemy kawą zbożową Inka magnez i podajemy.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 


Łączy przyjemne z naturalnym

zBLOGowani.pl

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...