Jagnięcina w sosie musztardowo-miodowym z fasolą i jabłkiem

with Brak komentarzy

 

Wbrew temu, na co może wskazywać nazwa, danie bardzo proste, wręcz chłopskie. Ale, jak to mówią, najprostsze smaki są najlepsze, wystarczy tylko użyć składników dobrej jakości… 

Takich też użyłam, a opisy niektórych składników przepisu można znaleźć na stronie Trzy Znaki Smaku.

Jagnięcina nie wymaga wielu dodatków, nie można zabić smaku mięsa… Sos na bazie miodu pitnego z odrobiną musztardy zdecydowanie przypadł mi do gustu… a jeśli powiem, że fasolę z jabłkami jadł nawet mój M., większej rekomendacji dać bym nie mogła…


Jagnięcina w sosie musztardowym z fasolą i jabłkiem


 

 

8 kotletów jagnięcych z kostkę (po 2 na porcję)

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz zielony młotkowany (gruby)*

 

 sos musztardowo-miodowy


100 ml bulionu warzywnego

50 ml miodu pitnego trójniak

1 płaska łyżeczka musztardy Dijon

sól

 

fasola z jabłkiem

 

1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś

3 jabłka grójeckie

2-3 gałązki tymianku

1 łyżka masła

2 łyżki oleju rydzowego

 sól

pieprz czarny


 

Fasolę zalewamy na noc wodą, następnego dnia gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, uważając, aby się nie rozgotowała.

Kotleciki doprawiamy solą, obtaczamy w pieprzu młotkowanym, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią olej, w momencie, kiedy się rozgrzeje wkładamy kotleciki jagnięce i obsmażamy w obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 6 minut.

Na patelnię po smażeniu kotletów  wlewamy bulion, miód pitny i  musztardę, mieszamy dokładnie, gotujemy kilka minut aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba. Na pewno nie będzie konieczności dodawania pieprzu…

Na czystej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i listki tymianku. Po chwili dodajemy ugotowaną fasolę i olej rydzowy, podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Na talerz wykładamy fasolę z jabłkiem, na wierzchu układamy po 2 kotleciki i polewamy sosem musztardowo-miodowym.

Podajemy natychmiast.

 

 

 

Smacznego 🙂


* Pieprz można rozgnieść w moździerzu. Wówczas odsiewamy najdrobniejsze części, gdyż kotlety byłyby zbyt pikantne.

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from