Jajecznica na bogato

with Brak komentarzy

Takie śniadanie, które przygotowuje się tyle, ile trwa wypicie przez dzieci porannego kakao, a w dodatku można je wziąć ze sobą w garść i zjeść w pracy, jak nam w domu czasu brakuje…

Szybkie, smaczne i zachęcająco wyglądające. Do tego szklanka soku, np. pomidorowego Tymbark i można pracować…

 

Jajecznica na bogato

 

 

1 croissant

2 jaja

1/2 łyżeczki masła klarowanego

2 plasterki szynki szwardzwaldzkiej

4 pomidorki koktailowe

1 łyżka szczypiorku

pół garści roszponki

1 plaster sera żółtego o mocnym, wyraźnym smaku

sól

pieprz czarny

 

Croissanta kroimy w poprzek na pół.

Na suchej patelni podsmażamy szynkę szwardzwaldzką, aż stanie się chrupiąca.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone na pół pomidorki, a po chwili wlewamy wymieszane z solą i pieprzem jajka, smażymy do momentu, aż się zetną, ale nie za długo, aby nie stały się suche.

Na croissancie układamy plaster sera żółtego, następnie usmażone plasterki szynki, jajecznicę, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy roszponkę. Przykrywamy drugim kawałkiem rogalika i zajadamy.

Równie smaczne na zimno, bo taką wersję jadłam w pracy.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Śniadanie TYMBARK

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from