Śniadanie z dżemem niekoniecznie musi być na słodko. Nie każdy lubi słodko rozpoczynać dzień, choć przyznam szczerze, że drożdżówka i szklanka zimnego mleka spełnia w 100% moje śniadaniowe wymagania… acha, i nie rano, po przebudzeniu, ale tak około godz. 10-11…
Tym, którzy nie wyobrażają sobie słodkiego śniadania, ale są raczej wybredni, polecam poniższy przepis. Taki standard po tuningu…
Jajko w koszulce, do tego sałatka z roszponką i wędzonym pstrągiem z lekkim, pomarańczowym winegretem, który delikatnie odświeża danie i sprawia, że z zapałem ruszamy do czekających nas tego dnia obowiązków, mając w pamięci pomarańczowe orzeźwienie…
Jajka w koszulce z sałatką z roszponką i wędzonym pstrągiem
2 jaja
1 pomarańcza
3 kromki pumpernikla
garść roszponki
100 g wędzonego pstrąga
sos:
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka dżemu pomarańczowgo Łowicz
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny
Pomarańczę obieramy, ściany białą osłonkę, wycinamy miąższ bez skórek, a sok zbieramy do naczynia.
Pstrąga dzielimy na kawałki, usuwamy ości, jeśli jakieś znajdziemy.
Roszponkę płuczemy, osuszamy.
Zagotowujemy wodę z łyżeczką octu i solą. Jaja wbijamy pojedynczo do miseczki i delikatnie wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy około 3 minuty lub dłużej, jesli lubimy żółtko mocno ścięte. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej, odkładamy na talerz.
Na talerzach śniadaniowych układamy kromki pumpernikla, na których rozkładamy roszponkę, kawałki pomarańczy i wędzonego pstrąga.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Na sałatce układamy jajka w koszulkach, posypujemy pieprzem i podajemy…
Smacznego 🙂