Jajka w koszulce z sałatką z roszponką i wędzonym pstrągiem

with Brak komentarzy

 Śniadanie  z dżemem niekoniecznie musi być na słodko. Nie każdy lubi słodko rozpoczynać dzień, choć przyznam szczerze, że drożdżówka i szklanka zimnego mleka spełnia w 100% moje śniadaniowe wymagania… acha, i nie rano, po przebudzeniu, ale tak około godz. 10-11…

Tym, którzy nie wyobrażają sobie słodkiego śniadania, ale są raczej wybredni, polecam poniższy przepis. Taki standard po tuningu…

Jajko w koszulce, do tego sałatka z roszponką i wędzonym pstrągiem z lekkim, pomarańczowym winegretem, który delikatnie odświeża danie i sprawia, że z zapałem ruszamy do czekających nas tego dnia obowiązków, mając w pamięci pomarańczowe orzeźwienie…

 

 

 

Jajka w koszulce z sałatką z roszponką i wędzonym pstrągiem

 

 

 

2 jaja

1 pomarańcza

3 kromki pumpernikla

garść roszponki

100 g wędzonego pstrąga

sos:

3 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka dżemu pomarańczowgo Łowicz

1 łyżeczka musztardy francuskiej

2 łyżki oliwy

sól

pieprz czarny

 

 

Pomarańczę obieramy, ściany białą osłonkę, wycinamy miąższ bez skórek, a sok zbieramy do naczynia. 

Pstrąga dzielimy na kawałki, usuwamy ości, jeśli jakieś znajdziemy.

Roszponkę płuczemy, osuszamy.

Zagotowujemy wodę z łyżeczką octu i solą. Jaja wbijamy pojedynczo do miseczki i delikatnie wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy około 3 minuty lub dłużej, jesli lubimy żółtko mocno ścięte. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej, odkładamy na talerz.

Na talerzach śniadaniowych układamy kromki pumpernikla, na których rozkładamy roszponkę, kawałki pomarańczy  i wędzonego pstrąga.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Na sałatce układamy jajka w koszulkach, posypujemy pieprzem i podajemy…

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Dżem dobry, pobudka

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from