Kinder Country – hit czy kit?

with Brak komentarzy

Ciasto, które obecnie można spotkać prawie na każdej internetowej stronie. Że rewelacja, że hit, że przebój każdej letniej imprezy… Czy faktycznie? 

Baza to mascarpone i biała czekolada, do tego płatki – preparowana pszenica w miodzie. Wyglądało ładnie i kusiło, nie powiem…

Robiłam je już 3 razy – z preparowaną pszenicą całkowicie niesłodką, z preparowaną kaszą jaglaną i na końcu z płatkami Kangus Nestle. W każdym przypadku zrezygnowałam z mascarpone – za tłuste dla mnie, za dużo kalorii.

Pierwszy raz użyłam ricotty – w 100 g ma jakieś 140 kcal, podczas gdy mascarpone w 100 g ma prawie 400 kcal. Ciasta niestety nie dało się kroić nożem na zgrabne kawałki, cóż ricotta nie jest tak zwarta jak inne białe serki… 

Drugi i trzeci raz popełniłam z twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój ulubiony  Wieluń. To był strzał w dziesiątkę. Fantastyczny biały serek, zwarty, o niższej kaloryczności niż mascarpone. Ciasto dało się ładnie pokroić (nożem moczonym w gorącej wodzie), ale wciąż nie podobało mi się to, że płatki zrobiły się miękkie…

Jeśli ktoś lubi rozmoczone w mleku płatki śniadaniowe, to ciasto będzie dla niego MEGA, ale mi przeszkadzały te małe rozmoczone „cośki” (jak mówiła Julka)… 

Poza tymi rozmoczonymi płatkami, całość ciasta jest SUPER !!! Zamiast herbatników – krakersy, zdecydowanie je polecam, chociaż też rozmiękają… 

Cóż, ciasto hitem dla mnie nie jest na pewno, ale nie jest to też kit.

Wiem już, że bazę ciasta pozostawię, bo jest rewelacyjna smakowo, płatków już nie użyję, zastąpię je czymś innym i to przyszłe ciasto to dopiero będzie HIT 🙂

A tymczasem pokazuję to, co pałaszowaliśmy ostatnio…

 

* przepis na blaszkę o wymiarach 29X39, ciasto jest wysokie, podzielne, dla duuużej rodziny albo mega łasuchów

Kinder Country

 


 

1,5 opakowania krakersów

800 g śmietanki 30% 

5 białych czekolad

3 szklanki płatków pszenicznych w miodzie

900 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój ulubiony 

dodatkowo:

2 mleczne czekolady

400 g śmietanki 30%

1 szklanka płatków pszenicznych w miodzie

 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy krakersy.

Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugiej misce dokładnie miksujemy twarożek. Białą czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej, studzimy i mieszamy z twarożkiem. Dodajemy 1/3 ubitej śmietany i mieszamy dokładnie, aby twarożek z czekoladą nieco się rozrzedził. Dodajemy resztę śmietany oraz płatki pszeniczne i mieszamy, tym razem delikatnie, aby masa się połączyła, a śmietana nie opadła. Masę przekładamy na krakersy, wyrównujemy.

Na wierzchu rozkładamy drugą warstwę krakersów.

Czekoladę mleczną roztapiamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy śmietankę i mieszamy do połączenia się składników. Polewę rozprowadzamy na krakersach, posypujemy płatkami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, do zastygnięcia.

Ciasto kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie.

 

 

 

Smacznego 🙂 

 


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from