Kokosowa jaglanka z mango i jagodami

with Brak komentarzy

Jakoś ciężko mi się ogarnąćpo urlopie… Przepisy są, zdjęcia są, tylko jakoś nie ma nikogo, kto by to tutaj wrzucał…

Podobno jeszcze można dostać ostatnie jagody… Jeśli nie, użyjcie innych owoców, właśnie dojrzewają późne maliny, jeżyny też już zaczynają być słodkie… 

Zbliża się jesień, jest w czym wybierać…


Kokosowa jaglanka z mango i jagodami


 

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka mleka krowiego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki jagód
1 duże, dojrzałe mango
mięta do dekoracji

Kaszę wsypujemy do garnka i podgrzewamy (na sucho!) do momentu, aż poczujemy przyjemny, orzechowy zapach. Wlewamy oba rodzaje mleka, dodajemy sól i cukier i gotujemy, aż płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Pamiętamy o mieszaniu, aby się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia.
Mango obieramy i miąższ kroimy w kostkę. Jagody płuczemy i osuszamy.
Jaglanką napełniamy pucharki, a na wierzchu umieszczamy owoce. Kaszę możemy też podać w formie takiej jak na zdjęciu. Doskonała, jako zdrowy deser.

 

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from